Општинско веће о стипендијама, вантелесној оплодњи…

Одржана је 47. седница Општинског већа на којој је дата сагласност на текст Конкурса о додели студентских стипендија за 2013/14 годину и на Решење о образовању Комисије за стипендије. Конкурс ће бити отворен од 15. до 30. јануара и објављен на интернет сајту Општине Лајковац. Могућност учешћа на конкурсу за доделу студентских стипендија имају академци државних факултета са просечном оценом изнад 7,5. Надлежна комисија донеће коначну одлуку о корисницима стипендија у овој школској години. Председник Општине и председавајући Општинског већа Живорад Бојичић образложио је опредељење за стипендије искључиво студентима државних факултета:

– Сматрамо да је Република Србија изгубила „рабош“ у давању дозвола и лиценци факултетима и школама, видимо да ту има доста проблема приликом контрола о испуњености услова у појединим местима. Практично, сада свако веће место има једну или две више школе или факултет. Мислим да то иде у лошем правцу, да тако вештачки производимо академске грађане за које држава није направила добар план где ће они радити с тим дипломама. У Лајковцу имамо 15 академаца, стручњака за туризам са „Сингидунума“.

Прихваћен је и Програм финансирања трошкова вантелесне оплодње за парове са територије општине Лајковац у 2014. години, за који ће бити опредељено два милиона динара. У 2013. из буџета је издвојено 2,2 милиона динара, а поднето је седам захтева.

– Сматрам да је то један од добрих, хуманих програма које ради општина Лајковац. Сигуран сам да треба покушати и помоћи нашим суграђанима који имају тај проблем и грађани Лајковца су заиста солидарни по том питању. Надам се да ће то имати успеха у 2014. години, имајући у виду да се највише парова на почетку ове године нашло у коначном поступку јер је заиста у питању дуготрајан процес – изјавио је председник Општине Живорад Бојичић.

Одобрена је и интервентна достава воде за пиће у текућој години. У 2013. испоручене су 222 цистерне са водом по повлашћеним ценама, у зависности од потреба становништва.

Усвојен је захтев Савета Месне заједнице Скобаљ за решавање проблема услед ширења копа РБ „Колубара“. Прихваћен је Закључак по Статуту ЈП за управљање и коришћење регионалног наменског система Стубо-Ровни „Колубара“.