Векови српске духовности и књижевности

У Градској кући у Лајковцу одржана је традиционална свечана академија поводом великог хришћанског празника Светога Саве, у организацији Градске библиотеке Лајковац и благослов владике Милутина. Овогодишњу академију, у име епископа ваљевског господина Милутина, отворио је намесник тамнавски прота Митар.


– У име епископа ваљевског Милутина поздрављам овај скуп и желим да Свети Сава буде онај који нас води правим путем у живот вечни, како и његов тропар каже.

Директорка лајковачке библиотеке Снежана Бугарчић истакла је да када се говори о животу Светог Саве говори се о почетку српске просвете у средњем веку.

– Није стога случајно што је Градска библиотека Лајковац определила да вечерас представи један од највећих књижевних и издавачких подухвата новијег доба – антологијску едицију Матице српске „Десет векова српске књижевности“, на чијој је првој књизи у првом колу златним словима утиснуто име Светога Саве.

Академик Миро Вуксановић, главни уредник едиције „Десет векова српске књижевности“ овом приликом је изјавио:

– Издавачки центар Матице српске покренуо је пре четири године ову едицију. То је најзамашнија књижевна едиција која је икада код нас покренута јер ће бити одабрано од 12. века па до данас оно што је најбоље, што је најпотребније на свим језичким облицима и наречјима, из свих периода у којима се на српском језику говори, мисли и пише. Разуме се да је први писац, да је почетно слово, да је прва књига коју смо објавили књига Светога Саве.

Овом приликом је књижевник Радован Бели Марковић уручио академику Миру Вуксановићу примерак својих сабраних дела. Гости вечери били су и професор доктор Славко Гордић и доктор Марко Недић. На свечаној Светосавској академији публици се представио и мешовити хор Културног центра „Хаџи Рувим“.

 

{gallery}2014_01_27{/gallery}