„Пионирови“ хибриди толерантнији на сушу

У оквиру “Школе за пољопривреднике“ врло посећено предавање пољопривредним произвођачима у Лајковцу на тему „Мере и борба против суше“ организовали су стручњаци семенских кућа „Пионир“ и „Ди Пон“.

У сусрет пролећној сетви промотер компаније „Пионир“ Милета Кремић препоручио је избор хибрида кукуруза, сорти сунцокрета, уљане репице и инокуланата за силажу. „Пионирови“ хибриди кукуруза, као и сорте сунцокрета и уљане репице побољшане су морфолошке структуре, тако да све генерације хибрида остварују висок принос упркос суши, тврди Кремић.

– То су производи које смо усавршили и прилагодили производњи кукуруза у нашим крајевима, тако да употребом хибрида „Пионир“, поготово раних хибрида ФАО 200, 300 и 400, пољопривредници су сигурнији да ће добити очекивани принос. Генетичари „Пионира“ у осам развојних центара у свету радили су унапређивање и оплемењивање и селекцијски рад прилагодили производњи хибрида толерантних на спољашње утицаје, поготово на сушу – рекао је Кремић.

Пољопривредници из Лајковца имали су прилику да се упознају и са програмом америчке компаније „Ду понт“ која се бави продајом средстава за заштиту усева, семена и пољопривредних култура.