Државни секретар најавио укидање Центра за азил у Боговађи

Најављујући Закон о азилу којим ће бити решени проблеми смештаја азиланата у одговарајућим условима, државни секретар Министарства унутрашњих послова Владимир Божовић најавио је затварање Привременог центра за избеглице у Боговађи. У својству председника Радне групе за израду новог Закона о азилу, у пратњи заменика председника Општине Лајковац Горана Миловановића, Божовић је посетио Центар и разговарао са мештанима Боговађе и Врачевића.

– У тражењу решења за будуће организовање прихватилишта најприхватљивије је да буде у надлежности Министарства унутрашњих послова, односно Управе за странце, Криминалистичке полиције и Управе за азил. Лично мислим да Центар за азил у Боговађи треба затворити и изместити га из овог простора и општине Лајковац. Овај простор треба вратити деци, за коју је и намењен. Држава Србија ће на други начин изнаћи решење да би испоштовала своје међународне обавезе и по новом Закону о азилу успоставиће центар под контролом Владе.

У Одмаралишту Црвеног крста у Боговађи привремени Центар за смештај азиланата отворен је 2011.године. У Центру их има око 160, изван њега десетак који чекају смештај. Највише долазе из Еритреје, Сирије и Сомалије, као и из Авганистана, Гане, Ирака… Проблем је, свакако, смањен отварањем колективних центара у Сјеници и Тутину.