Закључци Штаба за ванредне ситуације општине Лајковац

Штаб за ванредне ситуације општине Лајковац донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на подручју месних заједница Боговађа, Јабучје, Лајковац, Маркова Црква, Пепељевац , Ратковац и Словац. Надлежна комисија у обавези је да обиђе поплављена подручја и процени насталу штету. Због обилне кише излила се вода из корита Колубаре, Љига и Топлице. Поплављене су пољопривредне површине, домаћинства, економски и стамбени објекти.

У селу Маркова Црква река Топлица поплавила је пет домаћинстава, којима су у помоћ прискочиле екипе Градске чистоће и Ватрогасне јединице, док се у Пепељевцу вода излила преко моста и прекинула везу с Лајковцем. Река Љиг је, при ушћу у Колубару, угрозила три домаћинства у Боговађи.

– Ванредна ситуација ће трајати све док прети опасност од нових кишних падавина, а како сазнајемо из Центра за обавештавање и осматрање и Хидрометеоролошког завода озбиљније падавионе очекују се између понедељка и уторка. Не знамо колике ће то количине бити, али смо се договорили које ћемо мере предузети, какву ћемо механизацију ангажовати и који ће део друштва бити ангажован на отклањању евентуалних нових последица поплава – рекао је заменик председника Општине Лајковац Горан Миловановић

Општински штаб за ванредне ситуације формирао је комисију за процену штете настале услед елементарне непогоде поплаве на стамбеним и економским објектима, путној мрежи, кишним и фекалним колекторима, трафо станицама, путним насипима и пољопривредним усевима.

– С обзиром на то да Република одваја 10 одсто средстава од укупно процењене штете, дужни смо да републичкој комисији предамо комплетну процењену вредност новонастале штете и да са њима утврдимо приоритете за санацију. Надамо се да најпре можемо отклонити проблеме на кишном и фекалном колектору према Колубари. Желим да истакнем да је ситуација под контролом, вода с еповлачи, све три реке су се повукле у корита. Домаћинства која су била поплављена, ради се о пет домаћинстава у Марковој цркви, полако исушују куће и враћају намештај унутра – каже Миловановић.

Према одлуци Штаба за ванредне ситуације, механизација која се користи у ванредним ситуацијама, а којом располажу привредна друштва, предузетници и други субјекти на територији општине, биће употребљена за санацију штете. Привредна друштва која се баве производњом агрегата неопходних за санирање последица елементарних непогода у обавези су да обезбеде довоље количине производа за неопходне радове на оштећеној инфраструктури.