Лајковац под блокадом због поплава

Из Лајковца практично не може да се изађе, сви путни правци су поплављени. Аутобуси „Ласте“ не возе од Београда до Ваљева, не функционише ни железнички саобраћај, односно пруга Београд-Бар је затворена за саобраћај. Запослени у Рударском басену „Колубара“ јутрос нису могли да оду на посао.

Након падавина које трају већ 30 сати излиле су се више него икад све три реке на подручју општине Лајковац: Колубара, Топлица и Љиг. Поготово је угрожен доњи део Лајковца, испод пруге, ближе Колубари.

Поплављене су многе њиве, воћњаци, домаћинства, локални путеви, економски и инфраструктурни објекти….Евакуишу се мештани у Пепељевцу, Словцу, Ратковцу, Марковој цркви, Јабучју- Стари крај. Мост за Маркову цркву у Словцу је под водом, као и у Ћелијама.

Штаб за ванредне ситуације општине Лајковац у сталном је заседању и обиласку терена, спроводе се све потребне активности, првенствено на евакуацији најугроженијих суграђана.

Ванредна ситуација проглашена у пет градова и 16 општина: градовима Ужицу, Ваљеву, Шапцу, Чачку, Лозници, Зајечару и општинама Осечини, Коцељеви, Лајковцу, Убу, Љигу, Горњем Милановцу, Рековцу, Малом Зворнику, Пожеги, Владимирцима, Свилајнцу, Косјерићу, Обреновцу, Лучанима, Трстенику и Мионици.

{gallery}2014_05_15{/gallery}