Алармантна ситуација у Лајковцу

Према информацији коју смо добили од заменика председника општине Лајковац Горана Миловановића, јуче и ноћас ситуација у Лајковцу због поплава била је алармантна, а сумња се да је непогода однела и две жртве. У питању су старије особе: жена из Лајковца и мушкарац из Јабучја. Евакуисан је велики број људи, из Лајковца практично не може да се изађе јер су сви путни правци поплављени, до сеоских месних заједница се не може допрети, а стање је тренутно боље јер ниво воде опада.

Практично је највише угрожена варош Лајковац, односно насеља испод пруге ка Колубари и део од надвожњака ка Ћелијама где је јуче највише људи спашено, првенствено захваљујући Ватрогасној бригади Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, која је са два моторна чамца еваукисала људе. Из осам кућа у непосредној близини «Виндије» грађани су спашени чамцима, као и радници Рударског басена «Колубара» који су се враћали из прве смене и остали заробљени на истом потезу. У помоћ су притекли и суграђани својим чамцима.

Поједини грађани су са виших спратова евакуисани хеликоптером, а на тај начин је спашен и возач камиона заробљен сатима на путу ка Боговађи, где је и преноћио. Хеликоптер МУП-а Србије хитно је иу Дома здравља превезао трудницу на порођај у Општу болницу Ваљево. Код погона «Елмонт» неколико породица чека евакуацију на вишим спратовима својих кућа, због јаког ветра хеликоптер није могао да делује.

Евакуисано становништво смештено је у хотел «Лајковац» и у кафану «Лајковачка ноћ», где су добили ћебад и храну.

Штаб за ванредне ситуације општине Лајковац, предвођен општинским функционерима, јуче је организовао, док је то било могуће, прокопавање канала и чишћење пропуста.

Излиле су се више него икада све три реке на подручју општине Лајковац: Колубара, Топлица и Љиг. Уобичајено тешка ситуација је у селима Словац, Маркова црква, Пепељевац, Ратковац….