Лајковац и даље одсечен од света

Иако се вода повлачи, а варош се налази на „раскрсници путева“ и у близини Ибарске магистрале, сви путни правци из Лајковца и даље су непроходни, тако да саобраћај не функционише што отежава и снабдевање грађана основним животним намирницама. Од јуче у подне нема воде, снабдевање струјом је уредно, мобилна телефонија повремено отежано функционише, кабловска ТВ је у прекиду већ два дана. У продавницама све теже је наћи флаширану обичну и минералну воду, а хлеб из лајковачких пекара распрода се рано ујутро.

Организовано је евакуисано око 500 људи, али је тај број свакако већи јер је доста оних који су смештени код пријатеља. Евакуисано становништво смештено је у хотелу „Лајковац“ и Средњој школи „17.септембар“, било их је и у Дому здравља с обзиром да су грађани који су били смештени у кафани «Лајковачка ноћ» морали да буду премештени због прокишњавања.

Општински штаб за ванредне ситуације био је у приправности због бујице која се ноћас очекивала, али на срећу то се није догодило. Било је пуно драматичних ситуација спашавања становништва, што је довело и до дезинформација, чему је допринела и чињеница да многи старији људи нису хтели да напусте своја угрожена домаћинства. Због тога морамо демантовати да је ова незапамћена елементарна непогода однела две жртве у Лајковцу. Наиме, старији човек у ромском насељу Дубрава умро је природном смрћу, а за баку која је била заробљена у поплављеној кући код «Елмонта» посумњало се да је страдала јер се није јављала на телефон. Срећом, жива је и здрава. Пуно се говорило и о човеку заробљеном у кући у Ћелијама којој чамац није могао да приђе због бујице, и са њим је све у реду.

Оно што охрабрује, то је да се вода постепено повлачи, тако да остаје нада да неће бити обилнијих падавина најављених за данас. А када се вода повуче, онда нас очекује суочавање са последицама и мукотрпно уређење подручја општине.