Прве процене штете од поплаве

После незапамћене поплаве која је задесила и лајковачки крај, рашчишћавају се путеви, спроводи се асанација терена, отклањају последице на свим странама, људи се полако враћају кући, живот наизглед нормализује. Међутим, штета је огромна и биће потребно много времена и средстава да се куће, објекти, домаћинства, њиве… врате у нормално стање.

Комисија за попис штете неуморно ради јер је крај маја рок да се списак преда републичким органима.

– Према последњим подацима Комисије за попис штете, оштећено је 320 домаћинстава, десет привредних субјеката и око 710 хектара пољопривредних култура. Оштећено је четири моста, која смо привремено санирали, сигурно више од десет километара локалних путева, бројна су оштећења на фекалној и кишној канализацији, пукао је и пре пар дана поправљени магистрални цевовод од Непричаве ка Лазаревцу, оспособљено је 12 трафостаница и десетак стубних трафостаница. Две недеље после поплаве добили смо званичну потврду од Завода за јавно здравље да је вода у Лајковцу микробиолошки исправна за пиће. Лајковац је данас проходан у свим правцима, уредно снабдевен струјом, водом, лековима и потребним намирницама. Највећи проблем тренутно је појава клизишта. Од девет раније познатих прорадила су три, а регистровано је девет нових одрона или клизишта – изјавио је за „Напред“ председник општине и командант Штаба за ванредне ситуације Живорад Бојичић.

Поплаве су уништиле усеве и значајан део сточног фонда, посебно мањих животиња и живине. Код привреде милионске штете су у „Виндији“, „Млекари Бабић“, фабрици картона „Инка“ и хладњачи „Фрувела“ где је вода потопила трафое, док је амонијак испуштен због безбедности грађана. Потпољена је била цела Индустријска зона, која се ових дана уређује. Велики део евакуисаних суграђана вратио се у своје куће, чисте их и дезинфекују. Без смештаја у поплави остало је двадесетак грађана.