Пријем за храбре спасиоце

Руководство општине Лајковац приредило је данас пријем за специјални спасилачки тим из Ниша предвођен командантом Ватрогасно-спасилачког батаљона Марком Радовановићем и припаднике Полицијске станице Лајковац на челу са командиром Подручно-ватрогасног спасилачког одељења Мирком Стевановићем. Председник Општине Живорад Бојичић и његов заменик Горан Миловановић, који су уједно водили општински Штаб за ванредне ситуације, изразили су неизмерну захвалност храбрим ватрогасцима на спашавању и евакуацији грађана Лајковца у најтежим тренуцима, 14. и 15. маја.


Специјални тим за спашавање са вода из Ниша стигао је у поплављени Лајковац 14. маја око поноћи. Затекли су, пре свега, аутобус Рударског басена „Колубара“ препун радника који су ту остали заробљени по повратку из прве смене. Уз помоћ два моторна чамца, евакуисали су њих 45, затим мештане из околних кућа у Индустријској зони, поред пута Лајковац-Ћелије, као и осам радника „Виндије“. До 10 сати ујутро 15. маја, уз подршку припадника Полицијске станице Лајковац и чланова Рафтинг клуба Лајковац са чамцима, из најугроженијег подручја евакуисали су 116 људи.

Нишки ватрогасци специјалци критичног дана у Лајковац су стигли на позив заменика председника општине Лајковац Горана Миловановића и начелника Одељења Сектора за ванредне ситуације Колубарског округа Милана Михајловића, уз сагласност Предрага Марића, начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Драматичне тренутке спасавања Лајковчана за националне медије још раније описао је Марко Радовановић, вођа Специјалног тима за спасавање и рад на води из ватрогасног батаљона Ниша:

– Киша пада, два сата је иза поноћи, започиње акција тима за спасавање.Стигли смо на подручје Лајковца и затекли аутобус усред бујице са 45 путника које је хитно требало евакуисати. Морали смо да се враћамо више пута, увек страхујући да ли ћемо затећи аутобус са преосталим путницима.

Марко посебно указује да је један од путника покушао да се спасе сам скочивши у реку, а бујица га је буквално залепила за дрво.Спасилачки тим га је нашао и извукао на безбедно као и све путнике из аутобуса. То је била најтежа акција нишког тима, каже Марко Радовановић, један од јунака спашавања поплављених у Србији, који је касније прешао на друга најугроженија подручја.

Лајковац дугује велику захвалност овим храбрим спасиоцима, што су још једном истакли функционери општине Лајковац.

 

{gallery}2014_05_30{/gallery}