Општинско веће размотрило извештаје о процени штете

На 58. седници Општинског већа разматрани су извештаји о активностима Штаба за ванредне ситуације и надлежних комисија за процену оштећене инфраструктуре, клизишта и одрона и пољопривредног земљишта.


Током две недеље, колико је трајала ванредна ситуација на подручју општине Лајковац, обезбеђена је довољна количина воде, електричне енергије и у кратком року путеви су били проходни за саобраћај. Осим појединачних случајева појаве клизишта, тренутно нема значајнијих проблема на инфраструктури, изјавио је директор Дирекције за изградњу и уређење општине Лајковац Владан Чоловић.

– Захваљујући ангажовању механизације „Путева“ из Ужица, „Планума“, других приватних предузећа, приватних предузетника из Лајковца, ми смо у тим данима то интензивно санирали, покупили смеће, пре свега намештај и остало покућство избачено из поплављених домова. Проблем је шта да урадимо са смећем, нашли смо неку локацију, тражимо санитарно обезбеђење и мислимо да ћемо и то у наредних месец дана решити.

Чланови Већа упознати су са прелиминарним бројем оштећених објеката на подручју општине. Оштећено је 340 објекта, а грађани се и даље јављају да пријаве штете, углавном на викенд кућама. Највише проблема имали су власници приватних предузећа лоцираних у Индустријској зони, којима су оштећене машине, уништен репроматеријал, нисконапонске трафо-станице биле су под водом.

И даље траје евидентирање штете у пољопривреди, а преко хуманитарне помоћи бројни донатори обезбедили су сточну храну и семенски кукуруз. За сада је познато да је угрожено 3220 хектара.

– Пољопривредници који желе да пресеју своје усеве, имаће на располагању бесплатан семенски кукуруз. Стварна штета у пољопривреди биће утврђена када од Републике добијемо методологију по којој треба да урадимо процену – рекао је председник општине Живорад Бојичић.

Након ребаланса општинског буџета, биће опредељена финансијска средства предузећима, удружењима и организацијама које су претрпеле штету приликом спашавања објеката и лица током поплава, најавио је председник општине Лајковац.