Ребалансом буџета опредељена помоћ пострадалима од поплаве

Све тачке дневног реда 17. седнице Скупштине општине Лајковац усвојене су, а главна је Први ребаланс буџета за 2014. Он је донет према планираној динамици, али је и убрзана његова припрема због помоћи домаћинствима која су претрпела највећу штету у мајским поплавама. Више десетина власника поплављених домаћинстава и јуче је дошло у скупштинску салу тражећи хитно решавање својих проблема.

Ребалансом је за ову сврху опредељено 32 милиона динара, што је у просеку 100.000 динара по поплављеном домаћинству. Тако је општина Лајковац међу првим у Србији, ако не и прва, одредила конкретну солидарну помоћ својим суграђанима. Усвојена је и одлука о субвенционисању комунaлних услуга корисницима директно погођеним поплавом у укупном износу од 400 хиљада динара.

На констатације одборника опозиције да износ директне помоћи треба да буде знатно већи, председник Општине Живорад Бојичић је одговорио да је то солидарна помоћ за „прву руку“, да ће се видети како ће држава помоћи угроженим домаћинствима, па онда, по потреби, у неком наредном периоду могу бити издвојена и додатна средства.

У складу са ребалансом, незнатно су кориговани и финансијски планови већине јавних предузећа и установа. Одборници су се сагласили са Завршним рачуном буџета општине Лајковац за 2013. годину. Усвојен је Извештај о Програму пословања са финансијским планом ЈП „Градска чистоћа“ за 2013. годину. Одборници су дали сагласност на измене Локалног акционог плана за запошљавање општине Лајковац за 2014. годину, на прве измене Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике руралног развоја, прве измене и допуне Програма унапређења услова живота локалне заједнице, прве измене и допуне Програма буџетског фонда за заштиту животне средине.

Новоизграђена Хала спортова предата је на управљање Спортском савезу Лајковца. Документ ће наредних дана потписати председник општине Живорад Бојичић.

На овој седници потврђен је мандат одборнику Милети Мирковићу.