Волећемо Колубару као што смо је увек волели

Литургијом у Храму Светог Димитрија, резањем славског колача у великој сали Градске куће и пригодном свечаности на којој су додељене награде најбољим ученицима и студентима и захвалнице појединцима и фирмама за солидарност у мајским поплавама, Лајковац је обележио своју славу, Огњену Марију. Свечаности је присуствовао и народни посланик из Колубарског округа Ђорђе Милићевић.


У пригодној беседи председник Општине Лајковац Живорад Бојичић, између осталог, истакао је:

– Два су догађаја који нашу славу у овој години чине посебном… Прво: намирује се пун век Великог рата, када је Србија целом свету показала своје слободољубиво лице, када је у славној Колубарској бици бацила Поћорекову армаду на колена, после Цера, Текериша и Мачковог камена, да би кроз албанску голготу, са својим савезницима, стигла до слободе. Јунацима Великог рата припада част, поштовање, наше и генерација за нама које ће доћи. Вечни помен они су заслужили, док је Србије и њеног имена на овоме свету. Друго: Незапамћени поводањ грунуо је на Србију, на колубарску долину, наневши грдне штете, а богами и људске жртве нису изостале. Грдно смо пострадали, Србија цела, а и општина Лајковац у Србији. Најславнија српска река, Колубара, није нас, овог пута, поштедела, али та река је наша, страдање је наше, одолели смо и одолевамо, зацељујемо и зацелићемо ране, а и реку, Колубару, волећемо као што смо је увек волели. Није ово прилика за подвлачење црте, али је прилика да се каже како су наши суграђани показали доличну храброст и велику свест у данима поводња, као и да за нас, сада и убудуће, важнијег посла нема од обнове оног што је порушено и уназађено. Обележавајући Дан Свете Великомученице Марине, градску славу нашу, старали смо се да све примеримо приликама у којима јесмо, да штедљивије руке али пунијег срца проведемо лајковачке дане и да, опорављени, кренемо у остварење наших развојних планова, уздајући се у предузимљив лајковачки дух, а посебно у нашу учену младост чији су представници и данас међу нама – закључио је председник Бојичић.

Дипломама и сабраним делима Радована Белог Марковића награђени су Љубица Марковић, ђак генерације ОШ”Миле Дубљевић” Лајковац, Александар Ж. Павловић, ђак генерације ОШ”Димитрије Туцовић” Јабучје, Маријана Савић, ђак генерације Средње школе “17.септембар” и Раденко Пејић, ученик прве године Ваљевске гимназије.

Најбољи студенти државних факултета и високих школа који су положили све испите закључно са јулским испитним роком, са просечном оценом 9,50 и више, добили су увећану општинску стипендију за јун у висини од 50 % просечне месечне нето зараде у Републици Србији. Награђени су:. Сузана Марковић, трећа година Висока пословна школа струковних студија Ваљево – просечна оцена 9,71; Маријана Грујичић, четврта година Економског факултета Београд – 9,62; Урош Карић, студент шесте године Медицинског факултета Београд – 9,83: Никола Ђокић, студент треће године Рударско геолошког факултета – 9,58, Никола Обрадовић, четврта година Грађевинског факултета Београд – 9,86 и Ненад Латковић, студент друге године мастер академских студија Машински факултет Београд – 9,80. Председник Бојичић и заменик председника Горан Миловановић доделили су велики број захвалница појединцима и фирмама за солидарност и пожртвовање у мајским поплавама, којима је Лајковац био изузетно погођен. Међу њима су Хеликоптерска јединица МУП-а Републике Србије, Специјална ватрогасна јединица МУП-а Србије из Ниша, Одељење за ванредне ситуације Полицијске управе Ваљево, Рафтинг клуб из Лајковца, Железнице Србије, Митрополија црногорско-приморска, Епархија ваљевска, „Каритас“, Црвени крст из више градова, разне хуманитарне организације и фондације, више предузећа и предузетника из Лајковца, али и других градова, бројни појединци – волонтери. У њихово име захвалили су се Владан Косић, командант Хеликоптерске јединице МУП-а Републике Србије и Милан Мркобрад, одборник Скупштине града Зрењанина.

Истовремено, на улицама вароши одржава се велики народни вашар, а централна улица испуњена је понудом „од игле до локомотиве“.

{gallery}2014_07_30{/gallery}