Солидарна помоћ и обнова кућа

На последњој седници Општинског већа одобрено је још 10 захтева за солидарну помоћ грађанима чији су стамбени објекти оштећени елементарном непогодом поплавом, тако да ће једнократну новчану помоћ од 100 хиљада динара из општинског буџета укупно добити 290 домаћинстава. У првом кораку већ је исплаћено 209.

Од десет предложених, Комисија за процену штете Републике Србије одобрила је градњу три куће: за породице Миодрага Ђокића из Ћелија, Слободана Арсенијевића из Степања и Вељка Илића из Лајковца. Остали стамбени објекти ће, према критеријумима угрожености од првог до петог степена из државног Програма обнове од поплава, остварити право на новчану помоћ.

У припреми нацрта државног програма помоћи учествовали су и председник Општине Живорад Бојичић и начелник Општинске управе Живота Молеровић, заједно са представницима 15 општина најугроженијих у поплавама. На основу утврђених критеријума локалне самоуправе доносе решења, о којима одлучује централна комисија.

Општина Лајковац је у буџету, на позицији Дирекције за уређење и изградњу, планирала средства за обнову локалне инфраструктуре, о чему председник Живорад Бојичић каже:

– Расписали смо неколико тендера који се односе на обнову комуналних и инфраструктурних објеката. Република ће радити на обнови коридора и пруге, „Србија воде“ санираће корито Колубаре, а „Железнице Србије“ уступиле су Општини хиљаду и по кубика квалитетног материјала за насипање локалних путева. Општина је у посебном документу назначила све приоритете који су у надлежности Републике. Ако нам дају сагласност, нећемо чекати већ ћемо радити расположивим средствима нашег буџета. Са представницима „Путева Србије“ постигли смо договор о подједнаком финансирању поправке инфраструктуре оштећене од полаве и олује.

Општина је Канцеларији за обнову доставила и податке за помоћ у обнови оштећеним привредницима. Према најави председника Бојичића, са великом сигурношћу се очекује да ће привредни субјекти добити помоћ и, вероватно, кредитна средства за опоравак, под повољним условима.