Појачан епидемиолошки надзор у Боговађи

Преносимо текст Бранка Пузовића, новинара „Вечерњих новости“, о епидемиолошкој контроли азиланата у Боговађи због појаве еболе у Африци, објављен 23. августа под насловом „Појачан епидемиолошки надзор у Боговађи: сви азиланти под контролом“. Сматрамо да је ово веома корисна информација за све наше суграђане који су забринути да се смртоносни вирус преко азиланата може пренети у Србију.

„ЗБОГ доласка азиланата из подручја у Африци у којима влада епидемија еболе, у Центру у Боговађи на снази је појачани здравствени надзор. Седморо азиланата из Нигерије, где ебола хара, потпуно су здрави.

Највише тражилаца азила у Центру за азиланте у Боговађи код Лајковца – тренутно их је смештено 133 – долази из Сирије, Авганистана и Сомалије. Педесетак азиланата који чекају да буду примљени у Центар налази се у околним шумарцима.

– Свих седморо Нигеријаца који су тренутно у Центру за азиланте у Боговађи већ десетак година нису боравили у својој матичној земљи, а у Србију су стигли из Грчке и Македоније – каже др Јелена Савић, лекар Дома здравља у Лајковцу. – Сви су прегледани, здрави су, као и сви други азиланти из Африке који су у последњих десетак дана били под контролом. У Центру за азиланте појачан је медицински надзор, а сходно процедури припремљена је и соба за изолацију евентуалних пацијената који би, ако се посумња на симптоме еболе, одмах били упућени у одговарајуће здравствене установе.

Према речима др Јелене Савић, преглед азиланата обавља се уз апсолутно поштовање свих мера предострожности, односно уз употребу заштитне опреме – рукавица и маски. Из искуства, тражиоци азила у Боговађу стижу у просеку после најмање три месеца путовања по државама региона, а најмање четири дана потроше на кретање кроз Србију…

– Период инкубације смртоносне еболе је до три недеље, али већ до десетог дана појаве се први симптоми – објашњава др Савић. – Тако, на пример, азилант из Нигерије, који би евентуално био заражен еболом, не би ни стигао до Боговађе а да се болест не манифестује. После обављених систематских прегледа, лабораторијских и микробиолошких анализа, ни код једног азиланта није уочена било каква тропска заразна болест. Један пацијент био је раније оболео од туберкулозе, сада је у фази излечења. Ако је потребно, и тражиоци азила који чекају да буду смештени у Центар подвргавају се лекарском прегледу.

– Полицијска управа у Ваљеву до сада је издала око 6.500 потврда тражиоцима азила, а прошле године их је било упола мање – каже Стојан Сјеклоћа, управник Центра у Боговађи. – Очекивали смо већи прилив азиланата, спремни смо за њихов прихват.“