У сусрет новој васпитној години у „Лептирићу“

Капацитет Предшколске установе „Лептирић“ тренутно није довољан, упркос великим напорима локалне самоуправе и руководства вртића, с обзиром да се и даље чека адаптација и проширење централног објекта. Тако на почетку ове васпитне године на слободно место чека 38 деце. Уписано их је 295 у три јаслене и седам васпитних група док ће припремни предшколски програм похађати 130 деце.

Због тога ће и ове године, осим у централном објекту и издвојеним одељењима на сеоском подручју, деца боравити и у изнајмљеном простору у центру Лајковца, а можда и у делу простора Хале спортова. Захваљујући Општини, цена није мењана од почетка 2013. године и износи 3.870 динара, за друго дете истих родитеља 3.024 динара, за треће и четврто дете и као и малишане из хранитељских породица обданиште је бесплатно, док деца самохраних родитеља плаћају 50 одсто цене.

– Дуго нисмо имали листе чекања, али више фактора је утицало да их сада имамо, рецимо исељење породица из Малог Борка и Скобаља и то што све више деце са села долази у централни вртић. И без тих 38 који чекају на пријем, групе су прекобројне – за 20 одсто је их више по групи тако да је ангажован и трећи запослени, било да је васпитач или медицинска сестра. Адаптирали смо пратеће просторије, радимо у изнајмљеним групама, али све то није довољно. Уговор о адаптацији и проширењу вртића потписан је 13. октобра 2011. године, али још увек чекамо на то због нерешених питања између инвеститора Дирекције за уређење и изградњу општине Лајковац и извоћача „Колубаре грађевинар“ из Лазаревца. У сваком случају, ми смо се већ тада организовали за смештај и рад током адаптације, тако да се васпитно-образовни рад наставља по плану, без обзира на све околности – каже директорка Предшколске установе „Лептирић“ Мила Митровић.

Последње недеље августа, централни објекат је генералнио сређен и припремљен за почетак нове васпитне године. Осим уобичајених радова, поправљен је кров који је прокишњавао због обилних падавина и олујног ветра, све собе, кухиња, купатила и остале просторије очишћени су и дезинфековани за безбедан боравак деце од 1. септембра.

Поред редовних програмских активности, старије васпитне групе очекују и учешћа на мађународним дечјим приредбама, на Фестивалу музичко-сценског стваралаштва у Зворнику и Дечјем карневалу у Пожаревцу.