Министарка Михајловић у обиласку пруге Београд-Бар

Беовоз на линији Београд – Ваљево кренуће следеће недеље, до када ће бити завршена сва тестирања и пробе реконструисане деонице Лазаревац – Лајковац на Барској прузи, најављено је данас приликом обиласка градилишта. У мајским поплавама река Колубара је на том делу однела око 1,5 км пруге, а радови на санацији деонице коштали су 51 милион динара.


Такође је најављено да ће пруга Београд – Бар, која је претрпела значајна оштећења у мајским поплавама, бити оспособљена за железнички саобраћај почетком следеће године. Тек предстоје радови на санацији неколико одрона и клизишта у кллисури реке Градац, од Ваљева до стајалишта Ластра.

Потпредседница Владе Србије и министарке за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић, која је данас обишла градилиште деонице Лазаревац – Лајковац на Барској прузи, рекла је да је циљ Владе Србије реконструкција постојећих и изградња нових железничких саобраћајница, као и реформисање јавних предузећа, међу којима су и Железнице Србије. „У модернизацију 400 километара српских пруга, у наредне три године, кроз пројекте који ће бити финансирани кредитима Европске банке за обнову и развој, Русије и Чешке биће инвестирано 1,2 милијарде евра”, најавила је министарка Михајловић.

Поводом 15. септембра Дана железничара и обележавања 130 година Српских железница министарка Зорана Михајловић је поручила је „да ће у будућности српске железнице бити препознатљиве по модерним и брзим пругама, а не по томе што се возови крећу 42 километра на час.”

Министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић најавила је да ће у наредних неколико месеци бити урађена студија изводљивости за стратешки најзначајнију пругу Београд – Будимпешта, која ће Србији омогућити да постане важан транзитни првац у региону.

Извор (текст и фотографије): www.kolubarske.rs
{gallery}2014_09_15{/gallery}