Свечана седница поводом Дана општине

Поводом Дана општине, у уторак 16. септембра у 19 часова биће одржана свечана седница Скупштине општине Лајковац. Химну „Боже правде“ отпеваће тенор Дејан Јовановић, члан Мешовитог хора Културног центра „Хаџи Рувим“. Одборницима, представницима Општинске управе, јавних предузећа и установа и гостима обратиће се председник Општине Живорад Бојичић. Након тога следи пригодан коктел.

 

Као Дан општине обележава се датум када је 1908. године прошао први воз кроз Лајковац, на релацији Обреновац – Ваљево, када и почиње и формирање варошице поред Колубаре. Пруга уског колосека и популарни „ћира“ били су најзаслужнији за брз развој варошице, изграђене у атарима Села Лајковца и Рубрибрезе. Касније Лајковац постаје железнички чвор великог значаја јер су се у њему укрштале пруге за Ваљево, Аранђеловац и Младеновац. Укидањем пруга уског колосека, Лајковац престаје бити железнички чвор, да би данас био пролазна станица на прузи Београд – Бар, али остаје чувено железничко место.

Као територијална јединица општина Лајковац настала је после Другог светског рата од делова општина Уб, Мионица и Лазаревац. Оснивањем општине Лајковац почиње нови период у развоју овог региона, када се центар интересовања помера са железнице ка рударским коповима где је данас запослен највећи број Лајковчана.

До 1999. године као Дан општине прослављан је 17. септембар, у знак сећања на ослобођење Лајковца у Другом светском рату 1944. године. Имајући у виду да је 15. септембар Дан железничара, Лајковац практично сва три датума и догађаја обједињава у један празник који обележава 16. септембра.