Пруга повезала Лајковац са светом

Синоћ је у великој сали Градске куће, поводом Дана општине, одржана свечана седница Скупштине општине Лајковац. Пригодној свечаности и коктелу присуствовали су одборници, представници Општинске управе, јавних предузећа и установа, председник општине Осечина Ненад Стевановић, симбол Лајковца књижевник Радован Бели Марковић и друге личности из јавног живота колубарске вароши.


Пролазак првог воза и „ћире“ на релацији Обреновац–Ваљево 16. септембра 1908. године обележио је почетак формирања вароши на Колубари. За општину Лајковац битни су датуми и 15. септембар – Дан железничара, и 17. септембар – Дан ослобођења Лајковца 1944. године.

Химну „Боже правде“ отпевао је Дејан Јовановић, члан Мешовитог хора Културног центра „Хаџи Рувим“, а затим се колегама, гостима и суграђанима обратио председник Општине Живорад Бојичић:

– Поносан сам што вам се обраћам уочи Дана ослобођења Лајковца од немачког окупатора и на дан када је пре 107 година лајковачком пругом прошао први воз на релацији Забрежје – Ваљево. Овде смо и зато да, преносећи из године у годину ове историјске маркације, подсетимо себе и оне који иза нас долазе да слобода никада није била народна срамота и да Колубарци и Лајковчани никада без отпора нису трпели ниједну окупацију. Историја то зна, а народно предање памти. Клањајући се сенима оних који су животе дали за утврђивање тог историјског градива и народног предања, палим борцима у свим ослободилачким ратовима, ми данас не испуњавамо само једну комеморативну обавезу већ опомињемо себе да је слобода једина могућност за постојања Србије и Лајковца у Србији. Убеђен сам, поштовани пријатељи, да је то поимање дубоко у свима нама. Помињући Лајковац, не може се заобићи спомињање лајковачке пруге и возова. Лајковачка пруга нас је још почетком прошлог века повезала са Европом и светом и омогућила не само настанак ове колубарске вароши већ и заметања једног новог погледа у овом делу Колубаре – погледа ка развијеном свету и новим технологијама. Затоје 16. септембар у сваком погледу гранични датум. Од тада Лајковац стиче своје железничко обележје и железничку душу. Ова два датума, 16. и 17. септембар подсећају нас ко смо, куда идемо и шта све можемо својом памећу и рукама. Враћајући се у садашњицу, у наше дане кризе и свакојаких невоља, којима су узроци не локално него планетарно обележени, са поносом можемо рећи да је локална самоуправа у највећој мери санирала последице незапамћених елементарних непогода, које јуче и данас погађају источну Србију. Прилика је ово да се каже како су наши суграђани показали доличну храброст и велику свест у данима страдања. Живео Лајковац, живела Србија!

За несебичност и самопрегор у пружању помоћи становништву током мајских непогода додељене су захвалнице предузећима „Колубара метал“ а.д. – Профитни центар „Елмонт“, „Алпет“ и „Агро-Тара“ из Лајковца, као и Еколошком покрету „Каструм бродаре“ из Ћелија.

У име Заједнице железничких спортских клубова Србије, генерални секретар Милан Бодирога уручио је председнику Општине Живораду Бојичићу захвалницу за допринос развоју железничког спорта у Србији. Ова спортска асоцијација има 86 клубова у 26 спортских дисциплина. Присутне је поздравио и Владимир Милкановић, генерални секретар ФК „Локомотива“ из Добоја, који ће сутра одиграти пријатељску утакмицу са лајковачким „Жељом“.

У програму је учествовао и дуо гитара Дејан Бајић и Стеван Милиновић.

{gallery}2014_09_17{/gallery}