Протест у Боговађи због азиланата

Јуче су мештани Боговађе организовали протестни скуп на којем су затражили трајно исељење Центра за азил. Присутнима се обратила Драгана Лончар, председник Месне заједнице Боговађа. Позиву организатора одазвали су општински функционери и представници Републичког комесаријата за избеглице и мигранте, тако да су се мештанима обратили председник Општине Живорад Бојичић и помоћник комесара за избеглице и мигранте Иван Георгинов.

Разлог за такав захтев је, како је истакнуто на протестном скупу, велики број азиланата али и илегалних миграната из афричких земаља, који на разне начине угрожавају безбедност мештана, пренео је Танјуг. Председница Месне заједнице Боговађа Драгана Лончар рекла је да је безбедност грађана угрожена и од стране бахатих илегалних таксиста који довозе азиланте у Боговађу, као и због туча између миграната које се одигравају насред улице и углавном ноћу.

Она је подсетила да су одлуком Владе Србије отворени привремени центри за азиланте у Сјеници, Тутину и Обреновцу, али да тиме није решен проблем јер таксисти и комби возила свакодневно азиланте, у све већем броју, доводе у Боговађу. Мештани се плаше и опасности од вируса еболе и других заразних болести, а на протесту су упозорили и да је велики број викендица и кућа обијен, као и да их азиланти током ноћи узнемиравају у њиховим домовима.

Према њеним речима, месна заједница већ дуже време свакодневно прима жалбе грађана како би предузела кораке у циљу трајног и коначног решења проблема – “односно трајног исељења азиланата из Боговађе”, преноси Танјуг. Лончар је подсетила и да је прошло скоро годину дана од како су мештани Боговађе, Врачевића и Доњег Лајковца протестовали због неадекватних услова боравка азиланата на том подручју и замолили надлежне да реше проблем, али да то тога није дошло.

Помоћник комесара за избеглице и мигранте Иван Георгинов подсетио је да су тај комесаријат и он још од 2011. године укључени у решавање проблема са азилантима у Боговађи, апелујући на мештане да праве разлику између азиланата и илегалних миграната. Георгинов је навео да је сад, за разлику од прошле године када је илегалних миграната у шумама око Боговађе било више него домаћег становништва тог места, ситуација другачија и да у Центру за азил има још 30 празних места. Према његовим речима, у протеклих годину дана Комесаријат и надлежни државни органи су се потрудили како би решили проблем са азилантима тако да су они смештени на шест локација у Србији, а у центрима има још око 150 празних кревета.

Председник општине Живорад Бојчић обећао је окупљенима да ће се сви проблеми решавати у ходу, апелујући на њих да покажу достојанство како ружна слика о Србији не би поново, као прошле године, отишла у свет. Навео је да треба брзо и превентивно деловати, како се не би десило да кад дође хладно време тражиоци азила буду по шумама по великој хладноћи и мразу. Председник Бојичић сматра и да надлежни државни органи “треба да одреше кесу” и да на рачун “свих нас” – пореских обвезника, одреде центар за азиланте на другом месту, као што су изабрали мотел код аеродрома “Никола Тесла” за карантин у евентуалном случају појаве еболе.

Петицију за трајно исељење азиланата из Боговађе до данас је потписало преко 200 од око 470 мештана те заједнице, а да ће потписивање бити настављено.