Представљена књига „Окупирана земља“

У великој сали општине Лајковац, културни центар Хаџи Рувим организовао је промоцију књиге „Окупирана земља“ Милоша Ђошана, књижевника и публицисте, генерала у пензији. О књизи су, уз аутора, говорили пуковници Слободан Јовановић и Милутин Филиповић.

Књига „Окупирана земља“ генерала Милоша Ђошана представља наставак његових књига “Генералов Косметски пут” и “Од агресије до трибунала”. Аутор описује догађаје непосредно пре и после НАТО агресије. Говори зашто је наша земља окупирана, на који начин, и указује на главне актере који су довели до тога стања. Улога невладиних организација, страних обавештајних служби и организације ОТПОР показана је на јасан и коректан начин. Аутор указује на узрок, али и на последице окупације наше земље. Књига се бави припремом и организацијом ,,Демократских промена 5. октобра 2000.” и свим последицама тога догађаја: изручење Слободана Милошевића у Хаг, атентат на премијера Србије, уништавање Војске Србије, реформа правосуђа.

Ђошан настоји да покаже која је окупирана земља и зашто, ко је томе допринео и именује снаге које раде на разбијању српског народа. Књига је илустрована фотографијама у боји, а написана једноставним стилом, у виду романа, тако да је сваки читалац може разумети. Поткрепљена је причама из свакодневног живота.

Милош Ђошан, генерал-мајор Војске Југославије у пензији, електроинжењер, рођен је1949. године у Бистрици (БИХ). Као официр ЈНА службовао је у Карловцу, Обреновцу, Београду. Током насилног разбијања СФРЈ, учествовао је у ратовима српског народа у Републици Српској Крајини, Републици Српској и на Косову и Метохији где је одликован „Орденом за храброст“ и „Медаљом ратног дружења Руске федерације“.