Издавачки подухвхат националног значаја

Настављајући обележавање стогодишњице Првог светског рата и Колубарске битке, Културни центар „Хаџи Рувим“ организовао је промоцију књига академика генерала Живка Г. Павловића: „Колубарска битка 1“, „Колубарска битка 2“ и „Церска битка“. Ова издања су заједнички подухват Библиотеке „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца и Издавачке куће “Глас цркве” из Шапца, а први пут су објављена у периоду од 1923. до 1928. године.

На промоцији је говорио историчар Ратко Вукелић, који је тежиште ставио на лик и дело академика Живка Павловића, као и на чињеницу да је подручје Лајковца жариште Колубарске битке, која је 15. новембра ушла у своју дефанзивну фазу. Књиге представљају слику свих ратних операција у дневничкој форми славног ратника, са описом и документованим приказом најситнијих детаља у командовању и покретима трупа на терену – од најмањих одељења до читавих дивизија и армија у целини.

Живко Павловић (1871-1938) био је високи официр српске војске, дивизијски генерал југословенске војске, професор, управник Војне академије, војни писац и академик. После усавршавања у Берлину био је ордонаннс краља до 1905, професор Александра Карађорђевића од 1908-1911, затим један од најближих сарадника војводе Радомира Путника задужен за израду наређења у оперативном одељењу Врховне команде, члан делегације која је после балканских ратова закључила мир у Лондону. Учествовао у опсади Скадра и Брегалничкој бици. Смењен је заједно са Радомиром Путником, дошао у сукоб са војводом Мишићем око планирања Солунског фронта, да би тек после рата био унапређен у чин генерала, постао управник Војне академије, 1920. помоћник команданта Прве армијске области и командант Јадранске дивизијске области, а 1921. редовни члан Српске краљевске академије, на предлог Јована Цвијића.

Прво издање књига академика Павловића штампала је Српска Краљевска Академија од 1923. до 1928. године, а друго издање у три књиге „Глас Цркве“ уз Библиотеку ”Димитрије Туцовић“ као суиздавача. Издавачки подухват прворазредног националног и културног значаја, поводом стогодишњице Колубарске и Церске битке има праву историјску, националну и друштвену вредност, а промоција дела биће организована и у другим градовима широм Србије.