Општинско веће о водоснабдевању

Општинско веће је на 80. седници разматрало други ребаланс ЈП за управљање и коришћење регионалног вишенаменског хидросистема „Стубо–Ровни“ за 2014. годину. Ова тачка била је повод и за анализу водоснабдевања општине и на решења којима се стреми: с једне стране прикључењу на регионални цевовод из акумулације Ровни код Ваљева, а с друге стране на интензивну борбу против дивљих прикључака.

– Да није било мајских поплава вода из Ваљева би већ стигла на Оштриковац у Марковој Цркви. Цевовод је стигао до Оштриковца, предстоји изградња резервоара, кренули су припремни радови за темељ, ако време буде послужило то ће бити завршено и преко зиме. Значи, ми не смемо да чекамо и са неверицом говоримо да воде неће бити – воде ће бити, она ће бити пуштена са извора Пакље. Дакле, неће бити готово пуњење језера Ровни, али ми ћемо воду за запад Лајковца куповати од Ваљева. Истовремено, успешно решавамо проблеме са комуналним предузећем у Лазаревцу. Утврдили смо великог крадљивца воде са примарног, магистралног цевовода на потезу од Непричаве до Ћелија, у питању је штета отприлике око два милиона динара месечно – рекао је председник општине Лајковац Живорад Бојичић.

Чланови Општинског већа сагласили су се да се за 700 хиљада динара повећају средства намењена за Програм вантелесне оплодње, због позитивних ефеката и великог интересовања. Донета је одлука да од 1. децембра распише Конкурс за доделу студентских стипендија за школску 2014-2015. годину, који ће бити отворен до 15. децембра. Новина је да студентима који обнове или паузирају годину неће као до сада престајати право на стипендију, већ ће по наставку редовног школовања имати право да поново конкуришу.

Одобрен је и захтев Предшколске установе „Лептирић“ о продужењу уговора о закупу 90 квадратних метара простора МЗ Јабучје за потребе вртића. Веће је усвојило и Одлуку о расподели буџетских средстава намењених невладиним организацијама и верским заједницама: по 100 хиљада динара одређено је за цркву Светог Димитрија и Манастир Св. Ђорђа у Ћелијама, за трошкове организације црквене славе и обележавања стогодишњице Колубарске битке. По том основу опредељено је и 115 хиљада динара за учешће на фестивалу КУД „Железничар“.

Веће је за новог саветника за права пацијената именовало дипломираног правника Марка Пауновића, члана Општинског већа који ће волонтерски обављати тај посао.