Државни секретар Перуничић посетио Лајковац

Државни секретар Министарства омладине и спорта Предраг Перуничић, наш прослављени рукометаш, посетио је данас општину Лајковац и присуствовао промоцији тек основане Школе рукомета у новој лајковачкој Хали спортова.

Председник Општине Живорад Бојичић, заменик председника Горан Миловановић и председник Спортског савеза Златко Петровић упознали су госта са улагањима у спортску инфраструктуру, бројем клубова и масовношћу спорта у Лајковцу. Присутни су били и чланови Општинског већа задужени за спорт и представници клубова. На конференцији за новинаре Предраг Перуничић је истакао:

– Наше министарство покушава да обиђе све локалне самоуправе у Србији, прошле године смо посетили 53 града. Увек ћемо се радо одазвати, поготово оваквим општинама, које препознају спорт као једну од најбитнијих активности за здравље грађана. Основна тема наших разговора је нова Стратегија развоја спорта, усвојена крајем године. Поред основна три циља стратегије, а то су инфраструктура, школски спорт и професионални спорт, додат је и рекреативни, односно масовни спорт. Чак 60 одсто људи у Србији нема ни сат недељно спортских активности, све је више кардиоваскуларних болести, тако да наше министарство покушава да делује превентивно на здравље нације. Ускоро ће све општине и градови у Србији добити ову стратегију, на основу које ће урадити своје стратешке документе и до краја године доставити Министарству омладине и спорта. Већ у фебруару почећемо едукацију за писање пројеката за ИПА фондове. У свету спортови све више постају привилегија богатих, а ми морамо дати шансу сваком нашем детету да се бави спортом. Пре годину и по дана направили смо акцију „Спорт у школе“, имамо већ 200 школа у систему и исто толико запослених професора физичке културе, сва деца су тестирана на почетку и крају године, подаци иду у базу републичког Института за медицину спорта. Професори имају едукацију, укључили смо психологе, психијатре, све са циљем да нађемо прави начин како да заинтересујемо децу. Радили смо са Институтом „Батут“ и „Нестлеом“ едукативну акцију „Здрава храна“ итд. Све то ће имати сврху само ако будемо радили заједно, свака општина је добродошла, а Министарство је ту ако може да помогне – закључио је Перуничић.

Почетак рада Школе рукомета обележен је утакмицом млађих категорија „Металца“ из Ваљева и ОРК „Лазаревац“, чији ће тренери и радити са најмлађим Лајковчанима. Наредних дана Школа рукомета биће представљена у лајковачким основним школама, како би се ученици упознали са могућношћу да тренирају овај спорт, с обзиром да су завршетком Хале спортова створене могућности за развој и овог дворанског спорта.

Спортски савез окупља 30 клубова, од чега су 18 фудбалски тимови, ту су женска и мушка одбојка, кошарка, карате, женски фудбал. Буџет за спорт је 20 милиона динара, што је у односу на број становника један од најбољих издвајања за спорт у Србији.

{gallery}2015_01_24{/gallery}