Активности Штаба за ванредне ситуације

Штаб за ванредне ситуације општине Лајковац спреман је за најављено захлађење и интензивније снежне падавине. И поред тога што већ дуже време разлога за интервенције није било, екипе су у приправности. Како је већ уходано, саобраћајнице ће бити чишћене у складу са планом по приоритетима првог, другог и трећег реда, предност ће се такође давати чишћењу прилаза до старачких домаћинстава и оних у којима су труднице.

Заменик председника општине и командант Штаба за ванредне ситуације Горан Миловановић у изјави за ТВ Гем је рекао:

– Механизација је потпуно спремна, имамо довољне количине ризле и соли, тако да ако буде било потребно ангажовање Штаб ће дати налог ЈП „Градска чистоћа“ да мобилне екипе интервенишу. Двадесетчетворочасовно дежурство је уведено, контакт телефон је 3433-577 на који грађани могу пријавити потребу за ангажовањем зимске механизације.

Када су у питању водостаји река, за сада нема опасности од изливања, а општина Лајковац интензивно ради на мерама превенције и уређења отворених канала и водотокова. Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац успешно је спровела тендер за избор извођача радова на пројекту чишћења отворених канала на територији Лајковца. Извођач радова је „Инграп-Омни“ из Ваљева, рок за завршетак је 22 дана.

– Недавно је преко Дирекције завршен тендер вредности 3 милиона динара за чишћење отворених канала по месним заједницама, укупне дужине 7 километара. Очекујемо да радови почну ових дана. Други тендер за исте послове биће расписан почетком фебруара, а његова вредност износиће 7 милиона динара.

Радови на санацији свих оштећења на водотоковима, насталим током мајских поплава, наставиће се и у 2015. години.

– Радове на зацевљењу канала Макиш, деонице од 110 метара, изводила је ваљевска „Ерозија“. За наставак ових радова у 2015. години определили смо два милиона динара. Тим радовима планирамо наставак чишћења отвореног дела канала према барској прузи, тачније до железничког моста који је пао услед најжешћег удара мајских поплава.

Са посебном пажњом биће извршено чишћење водотокова реке Колубаре – из буџета општине Лајковац за прикупљање прљавих материја и састојака из реке планирано је 5 милиона динара, а заједно са ЈП „Србија воде“ биће пласирано 10 милиона за одржавање корита река првог реда.