Бавимо се проблемима грађана

Увођење праксе да директори јавних предузећа два пута месечно подносе извештај о раду, привукло је пажњу појединих медија, па тако преносимо интервју који је председник Општине Живорад Бојичић дао Колубарским интернет новинама.

„Председник Лајковачке општине Живорад Бојичић од ове године увео је ново правило, да директори јавних предузећа два пута месечно подносе извештај о раду у првих 15 и план рада за наредних 15 дана. „То је једини начин да руководство општине буде упознато са функционисањем јавних предузећа и евентуалним проблемима са којима се сусрећу, али и да грађани буду информисани о раду тих предузећа”, каже председник Општине.

Седнице Општинског већа се одржавају једном недељно, по потреби и чешће, и оне су јавне, снимају се и емитују на регионалној телевизији. На тај транспарентан начин грађани, наводи председник, грађани знају шта се догађа у Лајковцу, како функционишу јавне службе и које одлуке су донете.

Директори Дирекције за изградњу и ЈП „Градска чистоћа” дужни су да на сваких 15 дана поднесу извештај на седници Општинског већа о томе шта су и како урадили у том периоду, као и програм за наредних 15 дана. „То су јавна предузећа која су битна за функционисање општине и за подизње квалитета живота Лајковчана. Веома је важно, у малој средини попут наше, да грађани знају шта и како је урађено и шта ће се радити у наредном периоду. Имајући у виду да је наша Општина ликвидна и да располажемо са „живим” парама, планирани су важни послови, од оних најситнијих, који задовољавају основне потребе грађана, до оних капиталних, попут изградње затвореног базена у Лајковцу. Зато у сваком тренутку грађани морају бити упознати до које фазе је стигла нека инвестиција и колико новца је за то утрошено. Такође и чланови Општинског већа ће бити упознати са радом јавних предузећа и реализованим инвестицијама, и то не само на крају и почетку године него два пута месечно”, каже председник Лајковца Живорад Бојичић.

На седници Градског већа директори оба јавна предузећа поднела су детаљан извештај, на десет страна, о пословању у првих 15 дана ове године, што подразумева досадашње активности, колико су новца наплатили, а колико и за шта потрошили, колико комуналних услуга су извршили…

„Подношење извештаја о раду и учинку јавних предузећа на 15 дана је добро и због тога што је то начин да се сагледају и проблеми са којима се руководство сусреће и изналажење решења за те проблемо и то у тренутку када су настали, а не тек након неколико месеци, као што је то био случај до сада. Важно је и то што ја сада, као први човек Лајковца, имам свакодневно информацију о раду јавних предузећа”, објашњава Бојичић.

Одговарајући на питање зар и до сада први човек општине није свакодневно био упознат са радом Дирекције и „Градске чистоће”, Бојичић каже да су раније директори јавних предузећа покушавали да буду партнери са председником Општине. „Тај партнерски однос је био последица партијских директора. Данас, власт у Лајковцу функционише другачије него претходних година. Бавимо се дневним проблемима грађна, а не високом политиком”, каже Бојичић и додаје да власт у Лајковцу чине социјалисти и напредњаци, заменик председника је Горан Миловановић из СНС, али „ми предзнак СПС или СНС не наводимо као битан, јер је нама важно да у Лајковцу сваки дан све добро функционише и да се ни један проблем не гура под тепих, него да га решавамо”.

Живорад Бојичић додаје да је прошло време када је директор Дирекције за изградњу или неког другог јавног предузећа био изнад председника Општине и када је чак имао већу плату од првог човека Лајковца. Рецимо да је до скора директор Дирекције имао преко 110.000 динара месечну зараду. Данас највећу плату има управо председник општине 72.000 динара, најмање зарађује кафе куварица 17.500 динара, „док су сви остали између те две зараде”.