Одлуке Општинског већа

Највећу пажњу чланова Општинског већа на 90. седници привукли су извештаји о раду јавних предузећа за период од 15-31. јануара. У питању је пракса уведена од ове године, да „Дирекција за уређење и изградњу општине Лајковац“ и „Градска чистоћа“ подносе петнаестодневне извештаје о раду.

Тако се на овој седници чуло да је комунално предузеће оптерећено застарелим потраживањима из периода 2007. до 2013. године. Процена је да је то око 23 милиона динара и да су та потраживања углавном ненаплатива. Председник Живорад Бојичић је прокоментарисао да би било добро да се транспарентно радило и пре јер је евидентно да петнаестодневни извештаји повлаче и анализу проблема из ранијих периода, до којих можда и не би дошло да су чешће разматрани.

– Циљ нам је да се рашчисте салда са потраживањима ЈП „Градска чистоћа“ према грађанима, односно и према физичким и према правним лицима, како би било јасно шта је наплативо, а шта не. Тренутно се фиктивно води да „Градска чистоћа“ има потраживања, а у ствари је, у међувремену, неко већ опростио дуг или је због истека рока то потраживање ненаплативо. Боље је да имамо јасну ситуацију.

У извештају о оствареном програму рада Културног центра „Хаџи Рувим“ за 2014. годину, директорка мр Сузана Јанковић је, подсећајући на проблеме са дотрајалим и неодговарајућим простором, акценат ставила на програмске активности. Она је оценила да су програми Културног центра испуњени преко плана. Јанковићева је, пре свега, истакла редовне активности фолклорне и драмске секције и хора, а затим издвојила неке од бројних организованих програма: обележавање 30 година серије „Приче у Непричави“, изложба слика Иване и Милана Станисављевића, промоција књига Вање Булића и Миломира Марића, извођење представе „Пази с ким спаваш“ пре београдске премијере, Сајам науке у оквиру Дечје недеље, наступе легендарних драмских уметника попут Раде Ђуричин и Горана Султановића, представљање репринт издања Живка Павловића „Церска и Колубарска битка“, научни скуп „Србија и геополитичке прилике 2014“, пројекције 3Д филмова…

Проценат извршења буџетских прихода ЈП РТВ „Пруга“ је 99,26 одсто, док је проценат извршења сопствених прихода мањи од планираног и износи 74,89 одсто. По речима в.д. директора Снежане Шкорић разлог је раскид уговора са РБ „Колубара“ у 2014. години, који је доносио највише средстава. Број запослених је смањен за двоје – одласком бившег директора у пензију и раскидом уговора на одређено време са једним запосленим, тако да тренутно има 11 запослених. Усвојен је нови Правилник о раду ове јавне установе, који је измењен због усклађивања са новим Законом о раду и поштовања упутства о усклађивању зарада са запосленима у локалној самоуправи. То је захтевало и измене Правилника о систематизацији којим је обухваћена промена коефицијената како би биле смањене плате у 2015. години.

Оба извештаја су усвојена без веће дискусије.

На основу дописа начелника Колубарског управног округа Владимира Петровића, Општинско веће морало је да убаци у дневни ред седнице и ургентно донесе одлуку о престанку постојања Дирекције за обнову и развој Колубарског округа погођеног земљотресом. Окружна дирекција практично не постоји, али је неопходно да формални акт донесу и општине оснивачи, међу којима је и Лајковац.

Веће је данас дало сагласност на Одлуку о стипендијама за 103 студента државних високих школа и факултета са просеком оцена преко 7,5. Тако је настављена добра пракса локалне самоуправе да подржи најбоље студенте и постдипломце са своје територије.

На данашњој седници одлучено је и да почне семафоризација Лајковца. Средствима од наплаћених казни због саобраћајних прекршаја, од којих део припада општини на којој је прекршај начињен, биће монтирана три семафора у главној улици (војводе Мишића) и то на најважнијим раскрсницама.

Прихваћен је и текст Јавног конкурса за расподелу буџетских средстава општине Лајковац, намењених подршци програмима удружења (невладиних организација и других удружења) и верских заједница. За 2015. годину опредељено је милион динара за ове потребе. Конкурс је објављен на општинском сајту, а на седници је формирана комисија за споровођење конкурса.