Подршка Друштву воденичара Србије

Општина Лајковац била је домаћин радног састанка Друштва воденичара Србије, којем су присуствовали и представници Привредне коморе Србије, Привредне коморе Ниша, општина Алексинац и Гаџин Хан. Лајковац има неколико очуваних воденица на Колубари, које још увек мељу жито, што је и туристички потенцијал општине.

Обнављањем „Кумове воденице“ у селу Маркова Црква, пре пар година, од од сувласника воденице Милана Павловића потекла је иницијатива за оснивање Друштва воденичара. Осим штета претрпљених у прошлогодишњим поплавама, велики проблем у раду воденица представљају нерешени имовински односи између деоничара, истакао је Павловић на састанку и додао:

– Суштина постојања Друштва воденичара Србије јесте очување овог древног заната, традиционалног стила градње, начина производње, односно здраве хране. Прича је кренула из Лајковца и надам се да ће се проширити без обзира што Друштво и сада има око 70 чланова. Разговарамо око воденичарске проблематике, ту смо да се договарамо и помогнемо једни другима. Дакле, Лајковац је препознао наше вредности, годинама уназад наступамо и на сајмовима туризма уз подршку општине која и нас види као туристички потенцијал. У холу испред кабинета председника налази се макета Јолића воденице, што довољно говори. Можда је ово почетак будуће добре сарадње, али и леп начин да се промовише општина Лајковац јер на нашем подручју има пет-шест воденица које раде и које треба брижно да чувамо – закључио је Павловић у обраћању новинарима.

У разговорима о будућој сарадњи и проширењу Друштва воденичара, уз руководство Општине Лајковац, учествовали су и народни посланик проф. др Љубиша Стојмировић, председник Групације старих заната и уметничког наслеђа Привредне коморе Србије Жељко Павловић, члан Општинског већа Алексинца Мирољуб Павловић и представници општине Гаџин Хан. Присутан је био и ауторски тим пројекта обнове Кумове воденице Драган Ристић и Војкан Поповић, као и почасни председник Друштва воденичара Србије Драган Живановић.