Представљен филм о обнови ћивота Светог Саве

У организацији Градске библиотеке Лајковац у великој сали Градске куће одржана је презентација документарног филма „Записи једног вајара“, аутора Рајка Блажића, професора вајарства на Високој школи – Академији Српске православне цркве.

Филм приказује ток обнове камених гробних места – ћивота Светог Саве и Светог краља Владислава за манастир Милешеву. Реконструкција је рађена од 2001. до 2003. године у порти цркве Светог архангела Михаила у Јабучју. Читав процес сниман је камером, а од насталог материјала монтиран је филм од 45 минута.

– Током обнове од 2001. до 2003. године сваки радни дан снимали смо једном камерицом. Покушавао сам са многим телевизијама и појединцима да урадим филм, време је пролазило а материјал је већ почео да пропада. На крају, професор Андрија Димитријевић са Факултета драмских уметности у Београду и један његов студент и ја припремили смо документарац о обнови гробних места, односно – о уметности, односу према свом народу, другим народима, према Светом Сави. Места су обновљена за манастир Милешеву, завршена пре 12 година. Ако надлежни буду имали слуха, то може да има значајног трага јер су гробна места Светог Саве и светог краља Владислава обновљена после толико векова – у случају Светог Саве то је 766 година од полагања његовог тела у припремљену гробницу у Милешеви. Ми смо ту гробницу обновили, а да нисмо снимали и припремили филм вероватно ми нико не би веровао да сам то урадио.

Документарни филм „Записи једног вајара“ до сада је промовисан у Етнографском музеју у Београду, на Коларцу и у Бијељини, а по речима аутора, у плану је обилазак што већег броја места у Србији и иностранству.