Промоција романа Каинов ожиљак

Градска библиотека Лајковац у четвртак 26. фебруара од 19 часова, у великој сали Градске куће, oрганизује промоцију књиге „Каинов ожиљак“ Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића. Роман је привукао велику пажњу јер су га заједнички написала два најчитанија домаћа писца млађе генерације, аутори романа „Константиново раскршће“ и „Топ је био врео“ (по којем је снимљен и успешан филм), али због теме – мисије књижевника и дипломате Иве Андрића у нацистичкој Немачкој.

Издавач „Лагуна“ у кратком промотивниом опису романа наводи:

„Пролеће је 1939. године и Европа је на ивици новог рата. У Берлин, престоницу нацистичке Немачке, Краљевина Југославија шаље новог амбасадора. Реч је о врсном дипломати, угледном интелектуалцу и књижевнику Иви Андрићу. Дан након пријема код вође „хиљадугодишњег“ Рајха Адолфа Хитлера, посланик Андрић ће на згаришту испред Берлинске опере пронаћи књигу песама која носи наслов Каинов ожиљак. Написао ју је аустријски нациста рођен у Босни, мистериозно нестао у Ноћи дугих ножева…У срцу великог зла, прогоњен немирима, несаницом и жудњом, растрзан између дужности, љубави и моралних дилема, амбасадор Андрић ће кренути у потрагу за загонетним земљаком и тајном његове уклете књиге.

Роман Каинов ожиљак је истовремено узбудљив политички трилер, прича о немогућој љубави, потресна историјска драма, парабола о људскости у дехуманизованом свету, партија карата са ђаволом, фаустовска дилема једног великог писца и хипотеза о томе како је настао Андрићев роман Проклета авлија.“