Општинско веће о реализацији програма и фондова

На 91. седници Општинског већа усвојено је низ одлука које ће се наћи пред одборницима у четвртак 26. фебруара.


Прихваћени су петнаестодневни извештаји о раду јавних предузећа ”Дирекција за уређење и изградњу” и ”Градске чистоћа”, уз подсећање председника Живорада Бојичића да комунално предузеће треба да припреми преглед старих дужника и износа тих дуговања. Бојичић је такође, због примера непридржавања одлуке о платама, затражио да се на општинском сајту објаве примања свих запослених у управи и јавним предузећима.

Извештај о реализацији програма Туристичке организације у 2014. години већници су прихватили, али уз пуно примедби председника Бојичића који су ушли у закључак. Директору Милутину Ранковићу замерио је да су програми стереотипни, а да на недавно завршеном Сајму туризма у Београду општина Лајковац није адекватно представљена: није било туристичке мапе општине, није представљена Изложба крава и јуница сименталске расе (као јединствена манифестација у Србији, које се не треба стидети) ни Спортско-рекреативни центар. Иначе, Ранковић је из извештаја издвојио да је установљена награда „Лајковачки Миле“ чији је први добитник Миодраг Зупанц, уредник Културног програма РТС-а, израду документарног филма „Сећање на Враче брдо“, спот „Иде Миле лајковачком пругом“ у интерпретацији браће Бајић, учешће на Сајму туризма.

За Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Лајковац за 2014. годину било је предвиђено 9 милиона динара, уз додатних милион динара за субвенционисање камата за кредите, као и 250 хиљада подстицајних средстава Министарства пољопривреде за изложбу крава и јуница сименталске расе. Реализовано је 7.021.637,18 динара (68,15 одсто), а остатак је пренет у ову годину. Средства су утрошена за унапређење стручног знања пољопривредника, подизање генетског потенцијала говеда, пчеларство, противградну заштиту, пољопривредно-саветодавне стручне службе и друго.

Планирани приходи од коришћења минералних сировина и геотермалних ресурса у 2014. били су 231 милион динара, а првим ребалансом буџета повећани су на 283.404.734,03 динара. Реализација је око 50 процената, а неки од најзначајнијих пројеката финансираних из Програма за унапређење услова живота локалне заједнице су: улица Боје Марковића, хидростаница у насељу „Војни круг“, завршни радови око Хале спортова, столарија ОШ „Миле Дубљевић“, истраживања археолошког налазишта „Анине“, парохијски дом у Јабучју. Нереализовани пројекти пренети су у 2015. годину.

Буџетски фонд за заштиту животне средине износио је 181.746.689,14 динара. Проценат реализације је 38,97 одсто, што указује на недовољну искоришћеност средстава од стране корисника.

Веће је дало сагласност за расподелу буџетских средстава намењених подршци програмима удружења и верских организација, за које је у 2015. години опредељено милион динара – 700 хиљада за удржења и 300 хиљада за верске заједнице. До сада су поднета два захтева за доделу средства, тако да је Црквеној општини Јабучје одобрено 150 хиљада за поклоничко путовање и Ловачком удружењу „Драган Радовић“ 80 хиљада за организовање ловачке забаве.

Донета је и одлука о приступању Регионалној развојној агенцији ”Запад”, што не би изазвало нове трошкове за буџет јер би рад Агенције за регионални развој општина Колубарског округа са седиштем у Лајковцу био преточен у рад нове агенције.

 

{gallery}2015_02_28{/gallery}