Туцијаде на Враче брду и у Парохијском дому

У организацији еколошког покрета „Castrum Brodare“, а уз подршку општине Лајковац, одржана је шеста ускршња Туцијада на Враче брду у Ћелијама. У организацији Црквене општине Лајковац организована је петнаеста традиционална туцијада у парохијском дому храма Светог Димитрија у Лајковцу.

          

Богат програм, вредне награде за победнике и изузетни временски услови допринели су да број такмичара, али и излетника на Враче брду буде већи него претходних година. Миодраг Марковић из Еколошког покрета изразио је задовољство што је време напокон ишло на руку манифестацији. Захваљаујући финансирању Општине Лајковац, преко конкурса за невладине организације и удружења, обезбеђене су вредне награде за најтврђе јаје у конкуренцији деце (бицикл) и одраслих (таблет).

Честитајући ускршње празнике свим суграђанима, председник општине Лајковац Живорад Бојичић је најавио да ће у сарадњи са еколозима из Ћелија општина Лајковац уредити простор Враче брда и за друге манифестације.

– Туцијада је први пут била организована у порти манастира Светог Ђорђа у Ћелијама, а све наредне поред споменика Димитрију Туцовићу на Враче брду. Мислимо да је ово најбоље место, као потенцијално излетиште. Еколошки покрет је планирао да у сарадњи са Општином Лајковац овде направи једну позорницу прилагођену природном амбијенту, која ће служити не само за Туцијаду него и за бројне друге манифестације – рекао је председник Бојичић.

У пратећем програму организовано је такмичење у бацању камена с рамена и надвлачењу конопца. Манифестација има и хуманитарни карактер јер су скупљани прилози посетилаца и фирми за помоћ угроженим суграђанима.

У организацији Црквене општине Лајковац организована је петнаеста Туцијада у парохијском дому Храма Светог Димитрија у Лајковцу. Такмичило се око 80 деце, за које су захваљујући спонзорима и прилозима обезбеђене лепе награде, односно слаткиши. Иницијатор и организатор ове манифестације старешина храма Светог Димитрија у Лајковцу свештеник Томислав Матић, уз молитву и благослов присутнима, изразио је задовољство успехом у организацији манифестације која сваке године окупља све већи број такмичара. За награде побринули су се бројни спонзори: Борверк, СТР Атлантида, Драган Симић из Малмеа, Милена Лучић, Драгић Томић и многобројни верници који су својим прилозима допринели организацији Туцијаде.