Ваљевски ортопеди успешно оперисали кук стогодишњаку из Бајевца

У многим националним медијима објављена је скоро сензационална вест да су лекари Опште болнице у Ваљеву успешно оперисали поломљени кук стогодишњаку из околине Уба. Међутим, у питању је Славко Ивановић из Бајевца код Лајковца, који је навршио 105 година и вероватно је најстарији становник наше општине. На ваљевској Ортопедији то је најстарији пацијент, мада су недавно оперисали кук и двема особама од 93 и 94 године. Славко Ивановић је отпуштен на кућно лечење.
Према речима ортопеда др Александра Вукићевића, опeрација је обављена у првих 48 сати после повређивања, што је оптимално време за указивање хируршке помоћи ове врсте.„Јако је битно хитно реаговати с обзиром на то да лежање старих људи обично прате и друге, најчешће кардиоваскуларне болести, може бити кобно. Неретко, јави се запаљење плућа, којe створи и некада нерешиве проблеме“, казао је др Вукићевић на конференцији за новинаре.
 „Операција је урађена доста лагодно у општој анестезији, пацијент је потом око сат времена провео на респиратору, а у Одељењу интензивне неге само то поподне. Дека је очигледно доброг генетског материјала, па се надамо да ће наш рад потрајати“,  рекла је новинарима др Зорица Ђорђић, начелница Службе анестезије и реанимације. Доктори кажу како су га током боравка у болници посећивали синови и кћер, који имају преко 80 година.

Др Вукићевић je додаo како се у последње време све чешће јављају пацијенти код којих се, најчешће због повреда кука „у баналним ситуацијама“, мора прибећи хируршком збрињавању. Он је мештане села у Колубарском округу позвао да буду пажљивији при пољским радовима како се не би повређивали.