Значај Плана детаљне регулације за обилазницу

Скупштина општине Лајковац је на последњој седници усвојила Одлуку о изради Плана детаљне регулације за изградњу обилазнице око Лајковца. Обилазница би требала да буде дужине 7,3 километра, а према изјави медијима председника општине Лајковац Живорада Бојичића очекује се да, након процедуре на локалном нивоу, Влада Републике Србије 2016. године утврди општи интерес за изградњу ове саобраћајнице.

Према плану, обилазница око Лајковца дужине 7,3 километара спојила би индустријске зоне 1 и 2 са укључењем на нови аутопут у Непричави. На овај начин, уз читав низ подстицајних мера, општина Лајковац планира да привуче инвеститоре. Бојичић је најавио да ће до краја године бити усвојен пројекат препарцелације „Индустријске зоне 2“.

– Након сагласности ЕПС-а и закључења анекса Споразума са ЕПС-ом, општина Лајковац ће планирати за следећу годину средства. у Питању је 1,108 милиона евра, то су средства која ЕПС дугује општини Лајковац, наш предлог ће бити да тај новац усмеримо за привредни подстицај. А привредни подстицај биће експропријација земљишта за потребе изградње јавне инфраструктурне мреже. Неким грубим проценама наших служби, дошли смо до податка да би чак 33 парцеле биле погодне да се понуде малим и средњим предузећима без накнаде – рекао је председник Бојичић.

Председник Бојичић је изразио задовољство због поновног почетка рада млина у Лајковцу, који је од 1. јула почео откуп пшенице. Велики млин у Лајковцу фирме „Аграриа кампо“ добио је новог власника, који је преузео све заостале обавезе, биће измирене обавезе према повериоцима. За сада ће само откупљивати пшеницу, а након реконструкције и доградње објекта, ту ће радити сушара за воће и хладњача и биће активирана пекара.

 

У „Индустријској зони 1“ ван функције остаје само простор фирме ”Инвест-импорт” површине 4 хектара, инвестиције која никада није заживела. Ако ова фирма не покрене производњу или простор не купи други власник, идеја је да у крајњем случају општина Лајковац откупи земљиште и доведе инвеститора који би отворио 200 радних места. Амбиција општинског руководства је да привуче фирму која би покренула производњу компатибилну са производњом у профитном центру „Елмонт“.