Скулптуре Милутина Ранковића у Словачкој

У парку испред Културно-историјског центра Иванка при Дунаји у Словачкој 7. јула постављене су и откривене скулптуре Михајла Обреновића и Људовита Штура, рад лајковачког вајара Милутина Ранковића. Тада је приређен свечани програм, коме је присуствовао и српски амбасадор у Словачкој Шани Дермаку, који је истакао да ће ове две скулптуре још више продубити традиционално пријатељство Србије и Словачке.

 

Скулптуре су настале на колонији коју је организовала Општина Иванка и Институт Подунавље, а коју су посетили и српски књижевници предвођени Радомиром Роком Андрићем, председником Удружења књижевника Србије. О  кнезу Михајлу Обреновићу говорио је историчар проф. др. Самуил Иванкович, а о Људовиту Штуру проф. др. Силвиа Хрдловичова. Песму “Што се боре мисли моје”, у пратњи хора, извео је солиста Опере Словачког народног позоришта Иван Ожват. 
Милутин Ранковић је ову прилику искористио да присутнима представи Туристичку организцију општине Лајковац, чији је директор, и позове Словаке да се упознају са културно-историјским знаменитостима и природним лепотама нашег краја. Представио је и Српско академско друштво „Византија“ из Београда и као један од оснивача овог удружења најавио нове културне садржаје и изложбе у земљи и иностранству.

 

 

На фотографији са Милутином Ранковићем су председник општине Иванка Иван Шреинер и српски амбасадор Шани Демраку.