Отворене манифестације Туристичке организације Лајковца

У риболовачком клубу „Шаран“, надомак  чувене Јолића воденице у Лајковцу, у организацији Туристичке организације Општине Лајковац, у суботу 18. јула отворене су манифестације „Дани Воденица на Колубари и Топлици“ и Уметнички караван „Исток-запад Лајковачком пругом“.
Манифестацију је званично отворио председник Удружења воденичара Србије Милан Павловић – власник „Кумове воденице“ у Марковој Цркви. Посетиоци су могли да виде изложбу обредног и обичајног хлеба аутора Радмиле Васиљевић, изложбу сликара и вајара наиваца те ликовну радионицу Весне Каракаш, Милисава Стојановића и Снежане Јовановић. Песме о воденицама говорили су председник Удружења књижевника Србије песник Радомир Роко Андрић и Јеремија Лазаревић.
О значају воденица говорили су мр Слободан Бата Симић, саветник у Привредној комори Београда и Јован Божиновић, саветник-конзерватор у Музеју науке и технике у Београду. Вишеструки светски и европски прваци у каратеу, Рамиз Шабић и Јелена Вукотић, подсетили су да постоји и борилачка вештина која је уско повезана са воденицама. Музички програм испунили су Биљана Пауновић-фрулашица, Милан Јовановић, свестрани музичар и професор Петар Гојковић, кларинетиста који живи и ради у Паризу. 
Водитељ и уредник програма био је Милутин Ранковић, председник ТОО Лајковац и вајар, а међу гостима  који су се први пут срели са воденицама, нашим обичајима и културом било је Руса, Француза и младих Срба из дијаспоре. Наредних пет дана ТОО Лајковац посебну пажњу посветиће сликарима и књижевницима који у потрази за инспирацијом желе да посете лајковачке воденице.