Једноставне приче Лазара Ристовског

Велика сала Општине Лајковац била је тесна за све оне који су желели да виде и чују славног глумца, а све више редитеља и писца, Лазара Ристовског. Повод је било представљање његове последње књиге „Једноставне приче“. Познато је да је Ристовски до сада написао два кратка романа, „Бело одело“ и „Како сам добио Оскара“, по којима је снимио и филмове.

Промоцију књиге организовао је Културни центар “Хаџи Рувим”


Контакт са публиком Ристовском је свакако близак, тако да је пред Лајковчане изашао сам, непосредан какве су и приче из најновије књиге. Свету свог приповедања нашим суграђанима је отворио врата читајући уводну реч за „Једноставне приче“, коју је сам написао:

– Драги читаоче, могли смо издавач или ја да замолимо некога од виђенијих писаца или критичара да напише неколико лепих речи о овој збирци, као што се то обично ради, али сам одлучио да ти се обратим сам. Желим да осетиш моје поштовање и присност која је неопходна при читању ових прича. Оне су испричане на једноставан начин, како су се некада писале и причале приче, док још није било телевизије и интернета. Када се приповедачу веровало и када се он слушао са пажњом и пуним поверењем да је оно што прича „жива истина“. Приповедач, а ја то желим да будем, мора да влада уметношћу посматрања. Место, ложа из које се свет најбоље види је усамљеност. Моје приче су једноставне, истините и људске. У њима су туга и хумор помешани као и у животу. Ако их будеш читао отвореног срца, верујем да ћеш пронаћи и себе у некој од њих.
Ристовски је прочитао и пар прича из своје књиге, говорио фрагменте и анегдоте из свог живота које су послужиле као инспирација, а помало и о филму. Пре сусрета са публиком, пријем за прослављеног глумца у свом кабинету приредио је председник Живорад Бојичић. Пријему је присуствовао и књижевник Радован Бели Марковић, чија је сабрана дела у име Општине Лајковац поклонио Живорад Бојичић. Затим је Лазар Ристовски чак пола сата одговарао на питања на конференцији за новинаре. Говорећи о томе колико је тешко писати „једноставне приче“, рекао је: 
– Све што човек ради са мишљу да то ваља, сигурно да захтева велики напор, о било којој врсти уметности или посла да се ради. Ако човек има обавезу да иза себе остави оно што ваља, он у том послу мора да уложи себе, да копа по себи, то мора нешто да га кошта. У животу се нисам штедео, живео сам баш онако како ваља…У таквом животу сам проналазио ликове и мотиве за ове моје приче.
Ристовски је баш у Лајковцу најавио премијеру новог филма јер радња има доста везе са железницом, а сазнали смо да је и Лазаров отац био железнички радник. Наиме, на пролеће ће бити премијера филама „Машиновође“, који је урадио у сарадњи са редитељем Милошем Радовићем, сином чувеног Душка Радовића, коме је отац такође био железничар. Филм ће се звати – „Машиновође“.

 

{gallery}ristovski_lazar{/gallery}