Признање за Николу Радуловића и награда за Милана Милаковића

Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ са седиштем у Лајковцу освојило је један шампионски пехар на Првој републичкој изложби говеда сименталске расе одржаној јуче у Крушевцу. У категорији стеоних јуница победило је грло Дара власника Милана Милаковића из Мратишића. Велико признање стручне и научне јавности добио је Никола Радуловић, директор Центра за пољопривреду Лајковац.

 

Признање за дугогодишњи успешан рад на побољшању квалитета приплодних грла уручио му је Јозеф Мисенбергер, директор познатог европског Центра за вештачко осемењавање из аустријског града Хохенцела. Догађају је присуствовао и председник обједињене Европске и Светске асоцијације узгајивача говеда сименталске расе Јозеф Кучера из Чешке. Општину Лајковац на отварању 8. Пољопривредног сајма и Прве републичке изложбе сименталаца представљали су председник Живорад Бојичић и члан Општинског већа Владан Костић.

Удружење „Колубара“ представљала су четири сточара са 10 грла, искључиво у категорији јуница: Марко Милосављевић, Видосав Читаковић, Милан Милаковић и Бранко Митровић. У ужи избор ушла су три грла. На првој републичкој смотри изложено је 120 грла у категоријама крава, стеоних јуница и првотелки, а учествовало је 13 удружења из 11 градова и општина: Крушевца (три удружења), Трстеника, Крагујевца, Лесковца, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Рековца, Ражња и Лајковца. Шампионка изложбе је крава Буба које даје више од 50 литара млека дневно, власника Зорана Маринковића из Лесковца. Председник стручног жирија био је др Владан Пантелић из Института за сточарство Земун поље, а чланови др Владан Богдановић, професор Пољопривредног факултета у Земуну и др Радивоје Ђурђевић из Сточарско-ветеринарског центра Велика Плана.

Републичка изложба говеда сименталске расе одржана је у организацији Централног удружења одгајивача говеда сименталске расе, паралелно са Осмим сајмом пољопривреде, под покровитељством Града Крушевца и Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Учесницима и посетиоцима обратили су се државни секретар Министарства пољопривреде мр Жељко Радошевић и заменик градоначелника Крушевца Јасмина Палуровић. Међу посетиоцима из иностранства, осим већ побројаних, били су и директор „Бајер Генетике“ Петер Кеусхубер из Аустрије и директор Центра за вештачко осемењавање из Птуја (Словенија) Грегор Плевник.

{gallery}052015{/gallery}