Општина Лајковац добитник повеље „Лидер одрживог развоја 2015“

Општина Лајковац је једна од локалних самоуправа која је добитник повеље „Лидер одрживог развоја 2015“. Ово престижно признање уручено је на четвртој Конвенцији годишњег Централно-европског форума за развој (CEDEF) Програма за градове и општине Србије – ЛИДЕРИ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА 2015. у Чачку. Повеља се додељује локалним самоуправама које су оствариле  изузетне резултате у примени зелене енергије, енергетске ефикасности , управљању отпадом и водама.

Делегацију наше општине предводио је председник општине Живорад Бојичић, у делегацији су били и заменик председника Андрија Живковић и координатор Канцеларије за локални економски развој Катарина Јанић. Пленарну сесију је отворио Имре Керн, државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Учесницима скупа обратили су се представници града Чачка и бројни привредници, међу којима су били представници Телекома Србија, Интеза банке, осигуравајуће куће „ДДОР“ Нови Сад, Minel  Schreder, Knauf Insulation, Miteco, Naue Opticus, LG Electronics, Viessmann.

Програм обухвата свих 168 градова и општина Србије, а реализује се у циљу да локалне самоуправе буду што ефикасније и обезбеде бољи квалитет живота и животни стандард свих грађана. Улога ЦЕДЕФ-а се састоји у повезивању локалних самоуправа које показују спремност да носиоцима технологија укажу на значајне инфраструктурне пројекте и пројекте у домену енергетске ефикасности, и подстицању капацитета општина и градова Србије који ће одговорним и одлучним вођством, али и применом напредних технологија постати конкурентни и одрживи градови.

{gallery}povelja2015{/gallery}