Затворени базен биће завршен за годину и по дана

Лајковац је једина општина у Колубарском округу која нема пливачки базен. Та чињеница мотивисала је актуелно руководство наше општине да се напокон ухвати у коштац са том инвестицијом и значајним пројектом за физички и духовни развој омладине у Лајковцу. Председник општине Живорад Бојичић и представница ”Хипо Алпе-Адриа банке” Катарина Оцокољић потписали су данас уговор о дугорочном кредитирању пројекта изградње затвореног базена у Лајковцу. Основне податке о кредиту изнео је председник Бојичић.

 

Уговор је потписан на основу одлуке Скупштине општине Лајковац и сагласности Министарства финансија Владе Републике Србије. Вредност кредита са каматама је 2.552.753,93 милиона евра, а рок отплате десет година, што на годишњем нивоу износи 30,6 милиона динара. Ефективна каматна стопа је 5,11 одсто, што је дупло мање од процењене стопе (до 10 одсто) на коју је добијено позитивно мишљење од Министарства финансија. Изградња треба да почне крајем 2015. и буде завршена за годину и по дана. Пројектом је планирана изградња великог затвореног базена, поред којег ће бити и један мањи, намењен непливачима и инвалидима. У наредних пет година планирано је да се у оквиру комплекса површине од 2 хектара изграде и два отворена базена. Такође је планирано је да се до краја године покрене јавни позив за јавно- приватно партнерство за изградњу мотелског комплекса у непосредној близини базена.

 

Заменик председника општине Лајковац Андрија Живковић истакао је значај овог пројекта, како за развој такмичарског и рекреативног спорта тако и за унапређење услова рада на часовима физичког васпитања основних и средњих школа.

 

– Јако је битно што ће базен бити затвореног типа тако да ће моћи да се користи целе године, што Лајковац издваја од суседних општина. Основци и средњошколци који похађају школу у непосредној близини будућег базена моћи ће на још бољи начин да искористе наставу физичког васпитања. Осим тога, нови спортски објекат биће значајан и за развој рекреативног и такмичарског спорта, пливања и ватерпола, у нашој средини. Ово је још један допринос правилном развоју младих у Лајковцу и показатељ да Општина Лајковац улаже у своју омладину.

 

 

По речима директорке експозитуре у Лазаревцу Катарине Оцокољић ”Хипо Алпе – Адриа Банк” кроз посебан кредитни пакет подржава пројекте локалних самоуправа и јавних предузећа који имају потенцијал, као што је случај са општином Лајковац.

{gallery}bazen_bice_skoro{/gallery}