Промоција романа „Осама“ Владимира Кецмановића

У четвртак 19. новембра у 19 часова, у великој сали Општине Лајковац, Градска библиотеа Лајковац организује представљање најновијег романа Владимира Кецмановића „Осама“. Кецмановић је читалачкој публици познат као аутор и коаутор култних романа „Топ је био врео“ и „Каинов ожиљак“. Добитник је награда „Меша Селимовић“, „Бранко Ћопић“, био је у најужем избору за НИН-ову награду за рома „Феликс“ Колумниста је листова Политика и Вечерње новости, власник и уредник издавачке куће ВИА. 

У роману “Осама”, приповедач ове потресне приче, стари муслиман из Босне, исповеда свој живот некадашњем земљаку с којим се сусрео у Америци, где је доспео после ратова и распада Југославије. Његова прича о моћницима и жртвама једног до јуче мирног и срођеног света, о Муратовом сину Баји који се у помрачењу ума поистовећује са Осамом бин Ладеном, као да призива повест о Ћамилу и Џем-султану, само на овим просторима и у скорашње време, у овдашњој „проклетој авлији“. Писан је језиком његовог детињства, говором у коме су изостављени вокали и где се значења речи губе у бујици страсти и осјећања која ауторове јунаке воде кроз снажне заплете.

 

Владимир Кецмановић је рођен 1972. у Сарајеву, где је завршио основну и средњу школу. Општу књижевност са теоријом књижевности дипломирао је 1997. на Филолошком факултету у Београду. До сада је објавио више приповедака и романа: Последња Шанса (1999), Садржај Шупљине (2001), Феликс (2007), Топ је био врео (2008) и Сибир (2011). За Феликса, који се нашао у најужем избору за НИН-ову награду, добио је награду Бранко Ћопић. За „Топ је био врео“ добио је стипендију Фондације „Борислав Пекић“ за роман у настајању. „Топ је био врео“ такође је ушао у најужи избор за НИН-ову награду и добио је награду „Меша Селимовић“. По овом роману снимљен је истоимени филм. Живи и ради у Београду. Власник је и уредник издавачке куће ВИА. Колумниста је листова Политика и Вечерње новости.