Амбасадорка Чешке на помену жртвама Колубарске битке

У храму Светог Георгија у Ћелијама одржан је парастос страдалим војницима у Колубарској бици и положени венци испред спомен костурнице. Поред руководства општине Лајковац предвођеног председником Живорадом Бојичићем и замеником председника Андријом Живковићем, венце је положила и амбасадорка Републике Чешке у Србији Ивана Хлавсова и својим присуством дала велики значај овом традиционалном догађају.


Сваке године, истог датума, свештенство и руководство општине Лајковац парастосом и полагањем венаца одаје почаст свим страдалим војницима који су животе дали бранећи своју земљу. Присутнима се након полагања венаца обратио председник општине Лајковац Живорад Бојичић, који је подсетио на значај Колубарске битке. 
– Славна српска војска, по стратешкој и оперативној замисли војводе Путнка и војводе Мишића, однела је блиставу победу по цену великих жртава на бојном пољу, у овој долини и по овим брдима, а другу, моралну победу однео је српски народ. То су људи овог краја који су погинуле војнике из зараћених војски, не делећи их по ратним циљевима и вери, достојно сахранили уз почасти какве се само ратницима одају. Сваке године на овом месту и ми, потомци ратника, одајемо пошту шаљући свету поруку мира и изразе доброг надања да се неће поновити оно што историја памти као погром човечанства.
Амбасадорка Чешке у Србији Ивана Хлавсова рекла је да је почаствована што је присуствовала помену палим српским и чешким војницима из Првог светског рата и Колубарске битке. Чешки и српски народ увек су имали добре везе и били пријатељи додала је она, истакавши да два народа имају богату историју још од средњег века. 
– Имамо и данас јако широку сарадњу на свим нивоима и областима. И што је још битније, на почетку 21. века живимо у Европи у којој не желимо да више има рата и у којој нема непријатеља. Надам се да ће тако и остати. Овде смо у цркви Светог Ђорђа где су српски и чешки војници заједно сахрањени и то је, на симболичан начин,  најлепши пример, који показује да није битно на којој страни фронта су се борили пре 101 годину, битно је да им сви заједно одамо помен јер су дали животе за своје државе.
Професор историје из Лајковца Рајко Сарић присутнима је говорио о Колубарској бици и херојској борби нашег народа. У знак сећања на војнике чешког порекла, који су пали у борбама на обалама реке Колубаре, постављено је и освештано звоно у звонику Храма св. Ђорђа, на коме је натпис: Палим војницима 9. пешадијске дивизије (прашке), Ћелије, Ђорђе-Jiří, 2013.

 

{gallery}ceska_ambasada_30{/gallery}