Културни центар у 2015. години

Културни центар „Хаџи Рувим“ пригодним програмима наставиће обележавање 100 година од почетка Великог рата, али и два века од Другог српског устанка. Пре 200 година подигнут је Други српски устанак, који представља другу фазу Српске револуције против Османлијског царства. Културни центар обележиће још један велики јубилеј – 150 година од рођења великог српског научника Јована Цвијића. О томе директорка Културног центра мр Сузана Јанковић каже:


– Сви који буду посетили програме Културног центра, моћи ће на адекватан начин да се упознају са овим јубилејима, предавањима еминентних стручњака који су се бавили овим темама. Морам да се захвалим мом матичном Географском факултету који нам је изашао у сусрет да у Лајковцу обележимо 150 година од рођења великог научника и утемељивача Велике школе, који је дао велики допринос и физичкој и друштвеној географији, самим тим и утврђивању граница после Првог светског рата. То ће нам бити круна онога што ћемо радити у 2015. години јер ћемо крајем године и обележавати овај значајан јубилеј.

 

У 2015. очекује се и делимична адаптација зграде Културног центра, што је руководство Општине у више наврата најавило. Због неадекватног простора, већина културних програма већ дуже време реализује се у великој сали Градске куће.

– Локална самоуправа је препознала наше проблеме и чињеницу да је сала Општине постала тесна за наше програме. Имамо обећања да ће током 2015. бити одобрена средства за делимичну адаптацију Културног центра, чиме ће број места у великој сали бити смањен, али ће задовољити потребе Лајковчана. Очекује нас сређивање грејања, тапацирање столица, низ пратећих радова како би сала била функционална – најављује Сузана Јанковић.

Планирано је да летња пауза буде искоришћена за адаптацију, да би већ од октобра публика могла да прати програме у реновираној згради Културног центра „Хаџи Рувим“.

Свакако, Културни центар ће организовати бројне позоришне представе (прилагођене просторним условима, махом монодраме), изложбе, разговоре, пројекције…. Биће настављена сарадња са дистрибутерском филмском кућом, тако да са првим топлијим данима Лајковчане очекује пројекција нових филмова за децу и одрасле. Због континуираних програма, Културни центар је стекао верну публику која заслужује нове и занимљиве програме, који их већ у фебруару очекују.