Одличан разговор са Миланом Ђурђевићем и Дејаном Цукићем

У организацији општине Лајковац у Градској кући одржана је трибина „Културни шок“. Тема трибине била је „Идоли младих некада и сада“, а саговорници младих и нешто старијих Лајковчана били су Милан Ђурђевић, вођа групе „Неверне бебе“ и кантаутор Дејан Цукић, уместо најављеног Шкабе из „Београдског синдиката“. Водитељ трибине био је Карло Астрахан, књижевник и председник Удружења уметника Србије. Одзив је био солидан, а разговор врло занимљив – догађај је био пун погодак Општине Лајковац.
Незаобилазне су биле теме попут комерцијализације музике, потрошачког друштва, поплаве квазивредности, кризе емоционалности и мањка хуманости у пребрзом темпу данашњег живота. Ваљевац Милан Ђурђевић, композитор и музичар, оснивач и вођа данас врло признатог бенда „Неверне бебе“,  надахнуо је публику својим ентузијазмом и приступом животу и вредносном систему, који се од човека који доследно 20 година брани свој музички правац, и очекује.
– У контексту тржишта младим људима дајеш оно што они као конзументи купују и узимају. Поента је у секундама и рекламама и они не бирају садржај да би продали своје секунде. То је комерцијалан посао, али то ће да прође. Застрашујуће делује у реалном времену, али проласком времена амбијенти се мењају и лично мислим да ћемо врло брзо бити сведоци неких других интересовања и другачијег времена. Морамо да сачекамо да ово прође. Економска ситуација свакако јесте утицала јер да људи, као у неким озбиљним земљама, имају могућност да сваки викендом с породицом оду на планину, да свако друго поподне изађу на ручак или вечеру, они то не би ни гледали, не би их интересовало јер би били задовољни сопственим животом. Овако, кад се човек повуче, каже себи „нема за ово, немам за оно“, онда му даш најјефтинију забаву да би он, у ствари, могао да схвати да је бољи од неког. А тај неко није биран на узорку квалитета него да пружи слику лажних вредности одређеном културолошком степену, у којем ми морамо да функционишемо, али имамо и мисију да пошаљемо другачију поруку  – рекао је Милан Ђурђевић.
„Културни шок“ је пројекат који има за циљ едукацију младих људи и њихово усмеравање на праве вредности. Идоли младих данашњице су личности које не завређују пажњу и својим понашањем дају негативан пример омладини. 
О медијском простору који такозвани идоли имају, Милан Ђурђевић и Дејан Цукић сложили су се да је проблем и у конзументима али и самим медијима, који такав садржај пласирају. Искусни Дејан Цукић, који својм свестраношћу и дугом каријером без „мрља“ и афера управо даје позитиван пример, такође оптимистички размишља о културним обрасцима и правим узорима младих:
– То обиље информацијакоје имамо данас преко медија и интернета учинило је да утицај буде обезвређен. Ти људи који добијају простор у медијима, а за које мислите да то не заслужују, немају они такав утицај као што се мисли. Уосталом, и у овом времену имамо позитивне примере и идоле. Начин на који је Новак Ђоковић идол младима у овој земљи је нешто најпозитивније и нешто што нисмо имали ни у оно време. Више је ова ситуација проблем медија него перцепције људи јер медији, као што знамо, пролазе кроз један јако тежак период.
Централно место у сали, по замисли организатора, припало је члановима “Рафтинг клуба” Лајковац, херојима “мајских поплава”, који по томе што су учинили представљају прави пример садашњим и будућим генерацијама Лајковчана.