Пројекат Каритаса „Помоћ у кући“ и у Лајковцу

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и шеф Делегације Европске уније Мајкл Давенпорт доделили су у Краљеву 10. фебруара сертификате добитницима грантова кроз пројекат “Европска подршка инклузивном друштву“. Међу 28 одобрених пројеката који ће се спроводити на подручју 36 градова и локалних самоуправа  налази се и пројекат „За више солидарности према старијима – Кластер Колубарског округа за услугу Помоћ у кући“, који спроводи „Каритас Ваљево“ у партнерству са Међуопштинским центром за социјални рад „Солидарност“  и општинама Мионица, Лајковац и Љиг.
– Главни циљ пројекта који ће се спроводити наредних 20 месеци је обезбеђивање одрживости бриге о старим лицима у општинама Лајковац, Љиг и Мионица у циљу смањења потражње за акутном и дугорочном институционализацијом. Поред тога,  радиће се на подизању нивоа свести појединаца и институција у циљу обезбеђивања одрживости социјалних услуга и обезбеђивању  квалитетнијег  живота старих и њихових породица. „Каритас Ваљево“ пренеће своја вишегодишња знања и искуства из области дневних услуга у заједници, односно услуге „Помоћ у кући“ и дати менторску подршку Центру за социјални рад да покрене и лиценцира ову услугу.Наредних месеци биће обучено стручно особље и неговатељице које ће у јулу започети пружање услуге у све три општине Колубарског округа за 100 старих лица“ каже Душан Перић, менаџер пројекта.
Пројекат „За више солидарности према старијима – Кластер Колубарског округа за услугу Помоћ у кући“ финансира Европска унија, а имплементира „Каритас Ваљево“ уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као главни корисник пројекта, и у партнерству са Међуопштинским центром за социјални рад „Солидарност“ и општинама Мионица, Лајковац и Љиг. Ова акција је део пројекта „Европска подршка инклузивном друштву“, који се спроводи уз подршку Европске уније са укупним фондом од 4.331.275,56 милиона евра и којим руководи Делегација Европске уније у Републици Србији.