Успех Милутина Ранковића у Москви

Изложба Милутина Ранковић са младим руским уметницима отворена је у московском Дому националности у понедељак 25. априла и трајаће до 18. маја. Организатори изложбе су: Управа Москве, Департмент за националну политику међурегионалних веза и туризма града Москве „Московски дом националности“, Уметничка организација „Време младих XI“ и друштво „Култпргрец“. Аутор поставке је била Наталија Костјецкаја, руководилац организације „Време младих XI“, која је поред десет скулптура Милутина Ранковића за изложбу изабрала и по две слике руских младих академских сликара Марије Смољанинове, Владислава Симонова, Ирине  Зимине, Ксеније Тимофееве, Татјане Карп, Екатарине Чигодаеве, Данила Чашичкина и Димитрија Дурандина.

О радовима Милутина Ранковића и његових млађих колега говорили су Денис Мокроусов, директор Одељења за културу и образовање и Олга Карелина, шеф Одељења за изложбе. У музичком делу програма наступили су студенти Музичке школе, професор Ипполитова Иванова,  заслужни радник културе Руске Федерације Валери Нуралин и породични музички ансамбл, на челу Вилтором Чернишевим. Присутнима су се обратили представник Амбасаде Србије у Москви Момчило Зековић и Милутин Ранковић. Приказано је и неколико кратких филмова, који су представили културно-туристичке манифестације на Колубари и Топлици. Овом приликом организатори изложбе уручили су Милутину Ранковићу признање за чување и развијање традиције многонационалног народног стваралаштва, професионално мајсторство и активно учешће у реализацији изложбе у државној буџетској установи града Москве „Московски дом националности“.
Мајсторски Час Милутина Ранковића, на коме је демонстрирао израду скулптуре у дрвету, одржан је 26. априла у Вишој школи народних уметности на Институту у Богородском у Московској области. Школа је основана је пре 103 године са циљем очувања руске народне традиције дрворезбарења. Милутин је за један школски час изрезбарио скулптуру са ликом монаха, у липовом дрвету, што је било поздрављено бурним аплаузом ученика и професора школе. Директорка школе Ирина Григоренко и њени сарадници скулптуру Милутина Ранковића одмах су уврстили у сталну поставку Музеја народне уметности, који је део Института и чува најуспешније радове уметничке школе који су нашли ток вековног постојања. Милутин је једини уметник чија је скулптура нашла место у музеју, а да није пореклом са простора Руске федерације.

 

{gallery}milutin_rusija{/gallery}