Успешни Мајски сусрети

Мајски сусрети на Колубари и Топлици, које ТОО Лајковац организује од свог оснивања, ове године су трајали од 30. априла до 4. маја. Започели су у селу Маркова црква, код Сретеновића воденице, где је приређена изложба наивних и савремених уметника, ликовна радионица у којој су учествовали Милисав Стојановић, Мило Јаковљевић и Снежана Јовановић, а ихове су говорили Милијана Божић, Љиљана Влаховић и Радоје Блажић. На округлом столу на тему туризма у нашем крају, Радмила Васиљевић је предочила значај и историјат Маркове цркве, као туристичког и културног потенцијала.Домаћин Томислав Сретеновић, пустио је воденичко коло у рад, тако да су и учесници програма и путници намерници – туристи могли да виде како настаје брашно, на вековима непромењен начин.

 

Први мај био је резервисан за посете најављених група углавном лајковачким воденицама, а другог маја одржана је “Туцијада” у Ћелијама, а Туристичка организација је учествовала са сценским програмом у извођењу глумице Ђуровић, која је тумачила лик Надежде Петровић.
Већ трећег маја у великој сали Општине Лајковац одржан је културно уметнички програм, где је Никола Јосиповић представио Туристичку презентацију Општине Лајковац, свирао оркестар Миленка Божића члана великог Народног оркестра РТС, а певали су Славица Перић из Париза, Тодор Малетин из Новог Сада, Љиљана Миловановић, Дуле Бајић и други. Поново су наступили песници са првог дана отварања манифестације, а Радмила Васиљевић је представила нову поставку српских наиваца, а посебно припадника Колубарске школе. На златном гудалу наступили су легендарни српски виолинисти народне музике, Ненад Станић, шеф Националног ансамбла Коло и Милован Миловановић, члан великог Народног ансамбла РТС. Наступили су и лајковачки виолинисти Живан Радованчевић, Љубодраг Радосављевић Цукан и Неша Маријановић. Све то било је под будним оком професорке Љиљане Јовановић и озвучено врхунском опремом и квалитетним звуком, а за микс пултом био је Милан Марковић – Буца. Програм су својим присуством подржала и удружења грађана НВО Регионална прва мањина, на челу са Јеленом Костић , еколошки покрет Castrum brodare, Удружење музичких стваралаца Златне ноте и Наше огњиште. Присутни су били и гости и културни посленици из Москве Људмила Малешева и Татјана Березева, председник Савета за националне мањине Драган Митровић – Нана и други из Подгорице, Београда, Шапца… 
Традиционалним Хајдучким састанком, 3. маја, у порти цркве Св. Димитрија у Марковој цркви, који је окупио бројне учеснике из Лајковца и околних села, Ваљева, Шапца, Мишара и других градова, званично су завшени Мајски сусрети 2016. Тога дана владика ваљевски Милутин освештао је чесму у порти марковачког храма.

 

{gallery}majski_susreti_16{/gallery}