Одржана обука Српског спасилачког тима

На другу годишњицу од мајских поплава у Лајковцу је отпочела дводневна обука Српског спасилачког тима. Ова и све обуке у наредне две седмице део су финалних припрема за другу Међународну конференцију националних спасилачких тимова, која се прве недеље јуна одржава у Атини. Српски спасилачки тим ће у Атину повести и нове чланове из недавно формираних јединица у Краљеву, Обреновцу, Пожаревцу и Лајковцу. Први дан обуке реализован је у старом силосу у центру Лајковца, док се другог дана обуке планирани садржаји реализују на реци Колубари, где ће чланови тима усавршавати технику спашавања за брзе воде, бујице и поплаве. 
Данило Будимир, председник Српског спасилачког тима, каже да је циљ обуке у Лајковцу упознавање припадника тима са “ужаријом” (мада у тиму има алпиниста са искуством) и припреме да стечено знање и вештину примене приликом поплава, земљотреса и других ванредних ситуација. Учесници обуке су момци из Београда, Земуна, Пожаревца, Краљева, Обреновца и Лајковца. На данашњи дан, пре две године, Српски спасилачки тим је, непосредно након вежбе у Италији, услед поплава био ангажован у Чачку, потом у Обреновцу и Лајковцу. Њихова помоћ и улога били су непроцењиви. Последње ангажовање тима у ванредној ситуацији било је у Бору.
– Силос у Лајковцу је добар за ову врсту вежбе, поседује различите врсте отвора, подесан је за различите врсте сценарија. Иначе, општина Лајковац је остварила велике резултате по питању формирања Спасилачке јединице, што ће по новој законској регулативи бити и обавеза сваке локалне самоуправе. На овај начин, локалне самоуправе ће предупредити причу по питању ванредних ситуација – изјавио је председник ССП Данило Будимир.
Обраћајући се медијима поводом актуелне дводневне обуке Српског спасилачког тима  Живорад Бојичић, председник општине Лајковац, подсетио је да су нас пре две године задесиле поплаве и да је управо пре непуна два месеца у Лајковцу формирана јединица Спасилачког тима, коју чине момци из Рафтинг клуба, ПСД “Ћира”, а придружиће им се и чланови покрета „Castrum Brodare“. 
– Циљ је да управо људи који су се у ванредним ситуацијама показали у пракси буду укључени у ову важну причу, и то смо и урадили. Лајковац је и на овом плану ишао корак напред и формирањем Спасилачке јединице већ испунио оно што тек треба да постане законска обавеза свих локалних самоуправа. Овај догађај је свакако додатно и драгоцено искуство момцима из Лајковца, које ће им пренети колеге из других градова – рекао је председник Бојичић у згради старог силоса. 
Обука Српског спасилачког тима, која је за викенда реализована у Лајковцу, својеврсни је спектакл за мештане.