Конституисана власт у Лајковцу

На данашњој конститутивној седници Скупштине општине Лајковац, којом је као најстарији одборник председавала др Јованка Гомилановић из СПС-а, за председника локалног парламента изабран је дипломирани правник Живорад Бојичић из коалиције „Александар Вучић–Србија побеђује“. Бојичић је члан Покрета социјалиста и досадашњи председник Општине. Од 35 одборника гласало је 24: три листића била су неисправна тако да је Бојичић добио 21 глас. Након бројних полемика претходних дана која групација ће имати већину, у том тренутку је било јасно да је то коалиција око СНС-а са 17 одборника, којој су се приклонили два одборника Српске радикалне странке, а за Бојичића је гласало, највероватније, и два одборника СПС-а.

Са 20 гласова за заменика председника Скупштине изабран је саобраћајни инжењер Предраг Мирковић, запослен у Дирекцији за уређење и изградњу (својевремено обављао и функцију председника Скупштине), док је за секретара постављен Горан Илић, који је то био и у претходном сазиву. Пре тога је усвојен Извештај Општинске изборне комисије о спроведеним изборима и образован Верификациони одбор који је потврдио мандате одборника, након чега су дали свечану изјаву. У СО Лајковац 17 одборника има коалиција СНС-а, 8 СПС-ЈС, по 4 ДС и Патриотски блок (ДСС-Двери) и 2 СРС.
Врло брзо по завршетку конститутивне седнице, нешто после 16 сати почело је прво редовно заседање на којем ће бити бирани председник Општине, заменик председника Општине и Општинско веће. Кандидат за председника је професор географије Андрија Живковић из СНС-а, доскорашњи заменик председника, а сада ће кандидат за његовог заменика бити дипл. економиста Ненад Џајевић. За Општинско веће биће предложено девет представника коалиције „Александар Вучић–Србија побеђује“ и два члана Српске радикалне странке. Судећи по првој седници, ови предлози добиће већину гласова и на тај начин ће власт у Лајковцу бити потпуно конституисана у једном дану.

 

{gallery}kons_sednica{/gallery}