Концерт браће Теофиловић

Вечерас у 20.30 часова, у Великој сали Општине Лајковац, концерт ће извести јединствени  певачки дует Теофиловићи. Близанци Ратко и Радиша традиционално музичко и поетско наслеђе интерпретирају аутентичним „а капела“ двогласом, који је њихов заштитни знак и и сврстава их у аутентичну музичку појаву на Балкану. Наступали су у многим познатим концертним дворанама широм Европе и света, на познатим светским фестивалима традиционалне и world музике и гостовали на универзитетима.


Рођени су у Чачку, где се од 1983. године баве музиком као чланови градског хора. Раних деведетих година започињу истраживање старих музичких записа Србије и Балкана. Убрзо започињу озбиљнију професионалну каријеру снимајући тридесет нумера за националну радио и телевизију. Прекретницу у каријери остварују деби албумом „Чувари сна“ (1998). Многи угледни критичари и уметници проглашавају тада Теофиловиће најдрагоценијом музичком појавом у Србији. Објавили су и албум „Сабазорски ветрови“ (2001), концертни ЦД под називом „Koncert Belgrade live“ (2007) и „Видарица“ са гитаристом Мирославом Тадићем. Повремено сарађују са другим музичарима, а најпознатија је управо с Тадићем, с којим организују и концерте. 
Теофиловићи су одржали велики број концерата у готово свим великим градовима Европе, у Јапану, Америци… Наступали су у неким од најзначајнијих концертних дворана света, као што су Kennedy Center (Vašington), Aula počasnih gostiju kanadskog Parlamenta (Otava), Franc List (Budimpešta), Koncertna dvorana Čajkovski (Moskva), Vienna Konzerthaus – Mozartsaal (Beč), kao i na velikim svetskim festivalima, poput World Performing Arts Festival (Osaka), Sziget festival (Budimpešta), Estivoce Festival (Korzika), Canti di tradizioni (Sardinija), Mehr als Musik (Linc), The Sound of Stübing festival (Grac), Glatt & Verkehrt (Krems), Stans, Švajcarska, Festival Stanser Musiktage (Stans, Svajcarska) и многи други. Такође, Теофиловићи су гостовали и на престижним универзитетима у САД: New England Conservatory (Boston), University of Chicago, George Washington University, California Institute of the Arts (Valensija), Franklin College (Indijana).